- Menopoz, Dünya'daki türler arasında nadir görülen bir özelliktir ve insanlar ve bazı balinalar da dahil olmak üzere yalnızca birkaç türde gözlemlenir.
- Yeni araştırmalar, menopozun evriminin kadınların üreme yıllarının ötesindeki yaşam süresinin uzamasıyla bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.
- Çalışmada 32 balina türünün yaşam süreleri karşılaştırıldı ve menopozdaki türlerin, benzer büyüklükteki menopoz dışı türlere kıyasla üreme sonrasında önemli ölçüde daha uzun yaşadığını buldu.
Yeni araştırmalar, bu balinalardaki menopozu inceliyor ve bugün yaşayan 6.000'den fazla memeli türünden yalnızca altısında bilindiği göz önüne alındığında, bu olgunun neden evrimleştiğini açıklamaya yardımcı olabilecek bulgularla birlikte inceliyor. Başlığı şöyle olabilir: Yardımsever büyükanne balinanın hikayesi.
Bilim insanları 32 dişli balina türünün ömrünü karşılaştırdı. Menopoza giren beş türde (katil balinalar, sahte katil balinalar, beyaz balinalar, deniz gergedanları ve kısa yüzgeçli pilot balinalar) dişilerin, benzer büyüklükteki menopoza girmeyen türlerin dişilerinden yaklaşık kırk yıl daha uzun yaşadıklarını buldular.
200 YIL ÖNCE ATLANTİK'TE KAYBOLAN BALİNA MASSACHUSETTS'İ BELİRTTİ: 'VAR OLMAMALI'
İspermeçet balinaları gibi diğer dişli balinaların yanı sıra, mavi balina da dahil olmak üzere filtreyle beslenen balenli balinaların menopoza girmedikleri tespit edildi.
Katil bir balina, Japonya'nın Hokkaido kentindeki Rausu yakınlarındaki denizde sudan atlıyor. Menopoz, Dünya'daki türler arasında nadir görülen bir özelliktir ve yalnızca birkaç türde var olduğu bilinmektedir. İnsanlar birdir. Katil balinalar ve dört dişli balina daha diğerleridir. (REUTERS/Kim Kyung-Hoon/Dosya Fotoğrafı)
Üniversitede hayvan davranışları alanında öğretim görevlisi olan Sam Ellis, “Bu sonuç, menopozun nasıl evrimleştiğine dair benzersiz bir fikir veriyor. Menopozdaki balina türleri, menopozda olmayan türlerle benzer bir üreme dönemine sahiptir. Farklı olan, üremeden sonraki yaşamdır” dedi. İngiltere'deki Exeter'den Dr. ve Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan çalışmanın baş yazarı.
Bu balina türleriyle ilgili olarak “Evrim, annelerin ve büyükannelerin üremeden sonra da ailelerine destek sağlamaya devam edebilmeleri için daha uzun bir kadın ömrünü seçti” dedi. “Kadınların en yakın primat akrabalarımıza benzer bir üreme dönemine sahip olduğu ancak toplam yaşam süresinin çok daha uzun olduğu insan toplumlarında da aynı modelleri görüyoruz.”
Uzatılmış ömür, dişi balinaların, kızlarıyla aynı anda ve rekabet halinde üreme sürelerini artırmadan çocuklarına ve torunlarına yardım etme fırsatlarını artırır.
“Aynı gruptaki anneler ve kızları aynı anda üremeye çalıştığında, kaynaklar konusunda çatışma potansiyeli ortaya çıkıyor çünkü ikisi de kaynakları kendi yavruları için önceliklendirmek istiyor. Dişilerin daha uzun süre üremesi durumunda bu durum daha da kötüleşebilir. Exeter Üniversitesi'nde davranışsal ekolojist ve Washington eyaletindeki Balina Araştırma Merkezi'nin yönetici direktörü olan çalışmanın ortak yazarı Darren Croft, üremeyi durdurarak dişilerin bu çatışmayı en aza indirdiğini söyledi.
ABD'nin Batı Kıyısı açıklarındaki Pasifik'te yaşayan katil balinalar üzerinde yapılan araştırmalar, dişilerin 40 yaş civarında üremeyi bıraktığını, ancak çoğu zaman 60'lı, hatta 80'li yaşlarına kadar yaşadıklarını gösteriyor. Erkek katil balinalar genellikle 40 yaşından önce ölürler.
Bu çalışmalar, büyükanne katil balinalarının kızlarına ve torunlarına yiyecek, koruma ve bir bakıma bilgelik sağlayarak yardım ettiğini göstermiştir.
Ellis, “Üreme sonrası yaşayan bir büyükanneye sahip olan yavruların, yaşayan bir büyükanneye sahip olmayanlara göre daha iyi hayatta kalma şansına sahip olduğunu bulduk.” dedi. “Diğer araştırmalar bir mekanizmaya işaret ediyor. Kaynakların kıt olduğu yıllarda, yaşlı kadınlar gruplarına liderlik ediyor; bu da onların gruplarını/ailelerini kaynaklara götürmelerine olanak tanıyan ekolojik bilginin rolünü öne sürüyor.”
Ellis, bu yaşlı dişilerin aynı zamanda balık yakaladığını ve yiyeceklerini aile üyeleriyle paylaşmak için onları ikiye böldüğünü, bu davranışın genç kadınlarda çok daha az yaygın olduğunu ve erkeklerde neredeyse hiç bulunmadığını söyledi.
BEBEK SAĞ BALİNA GEMİ ÇATIŞMASI SONRASI ÖLDÜ, 360'DAN AZ AZ HAYATTA KALDI
Araştırmacılar, menopozun insanlarda ve balinalarda bağımsız olarak evrimleştiğini ve aralarındaki son ortak atanın yaklaşık 90 milyon yıl önce yaşadığını söyledi.
Croft, “Evrimsel bir perspektiften bakıldığında, üremeden sonraki yaşamı açıklamak zordur. Türlerin çoğunluğu için evrim, genlerinin gelecek nesillere aktarımını en üst düzeye çıkarmak için dişilerin yaşamlarının sonuna kadar üremesini desteklemektedir.” dedi.
Croft, “Peki o zaman neden insanlarda ve dişli balinalarda menopoz evrimleşti? Bu yeni analiz, menopozun, dişilerin toplam yaşam sürelerini uzatırken aynı zamanda daha uzun bir üreme dönemine evrilmemeleri yoluyla evrimleştiğini gösteriyor.” diye ekledi.
Croft, menopozun hayvanlar aleminde nadir görülen bir durum olduğunu ve ortaya çıkması için alışılmadık koşullar gerektirdiğini söyledi.
Croft, “Bunun anahtarı, yaşamın ilerleyen dönemlerinde üreme pahasına yakın akrabalara yardım etme fırsatıdır” diye ekledi.