Bilim adamları, dünya çapındaki mercan resiflerinin kitlesel beyazlama yaşadığını söylüyor

Jandarma

New member
  • Bilim adamları, okyanus sularının ısınması nedeniyle dünya çapındaki mercan resiflerinin dördüncü küresel ağartma olayını yaşadığını söylüyor.
  • Şubat 2023'ten bu yana en az 53 ülke, bölge veya yerel ekonomide mercan resiflerinin ağardığı doğrulandı.
  • Ağartma, stres altındaki mercanların besin kaynağı olan algleri dışarı atması ve onlara renk vermesiyle meydana gelir.
Resif bilim insanları Pazartesi günü yaptığı açıklamada, dünya çapındaki mercan resiflerinin dördüncü kez küresel ağarmaya maruz kaldığını, bunun insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle okyanus sularının ısınmasının bir sonucu olduğunu açıkladı.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ve Uluslararası Mercan Kayalıkları Girişimi'nden bilim insanları, Şubat 2023'ten bu yana en az 53 ülke, bölge veya yerel ekonomide mercan resiflerinin ağardığının doğrulandığını söyledi. Bu, stres altındaki mercanların besin kaynağı olan algleri dışarı atması ve onlara renk vermesiyle meydana gelir. Beyazlama şiddetli ve uzun süreli ise mercan ölebilir.

Mercan resifleri su altı yaşamını sürdüren, biyolojik çeşitliliği koruyan ve erozyonu yavaşlatan önemli ekosistemlerdir. Ayrıca turizm yoluyla yerel ekonomiye de destek oluyorlar.

DOĞU KIYISI AÇIKLARINDA BELİRTİLEN EN BÜYÜK DERİN DENİZ MERCAN RESİFİ: 'ÖLÇEKTE NEFES KESİCİ'

Bir süredir çeşitli bölgelerde beyazlatma yapılıyor. Dünyanın en büyük mercan kayalığı ekosistemi olan Avustralya'nın Büyük Bariyer Resifi'nde ağartma, 2022'de değerlendirilen mercanların %90'ını etkiledi. Üçüncü en büyük mercan kayalığı olan Florida Mercan Resifi'nde ise geçen yıl önemli ölçüde ağarma yaşandı.



Ağartılmış mercanlar, 16 Eylül 2023'te Meksika Körfezi'ndeki Galveston, Teksas kıyılarındaki Flower Garden Banks Ulusal Deniz Koruma Alanı'nda görüldü. Resif bilim adamları, dünya çapındaki mercan resiflerinin dördüncü kez küresel ağarmaya maruz kaldığını söylüyor Okyanusların uzun süreli ısınması nedeniyle. (AP Fotoğrafı/LM Otero, Dosya)


Ancak beyazlamanın küresel ölçekte ilan edilebilmesi için, hem Kuzey hem de Güney Yarımküre'deki Atlantik, Pasifik ve Hint okyanusları da dahil olmak üzere büyük okyanus havzalarının her birinde önemli miktarda beyazlamanın belgelenmesi gerekiyordu.

Pazartesi günkü haber, son 10 yılda dünya çapındaki ikinci beyazlatma olayına işaret ediyor. Sonuncusu Mayıs 2017'de sona erdi. Dünya okyanuslarını ısıtan güçlü El Nino iklim modelinin yol açtığı bu olay üç yıl sürdü ve 2010 ve 1998'deki önceki iki ağartma olayından daha kötü olduğu belirlendi.

Bu yılki beyazlama, 2023'ün tarihteki en sıcak yıl olduğu yönündeki açıklamanın ardından geldi.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

NOAA Mercan Kayalıkları Gözlem Koordinatörü Derek Manzello, yaptığı açıklamada, “Dünyadaki okyanuslar ısınmaya devam ettikçe mercan ağarması daha sık ve şiddetli hale geliyor.” dedi.

Deniz biyoloğu ve Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün genel müdürü Selina Stead, iklim değişikliğini “dünya çapında mercan resiflerine yönelik en büyük tehdit” olarak nitelendirdi. Bilim adamlarının mercanların ısıya nasıl tepki verdiği hakkında daha fazla bilgi edinmek ve doğal olarak ısıya dayanıklı mercanları belirlemek için çalıştıklarını ancak “dünyanın karbon emisyonlarını azaltmak için çalışmasının kritik olduğunu” söyledi.

Geçen yıl diğerlerinden daha iyi performans gösteren resiflerden biri de Flower Garden Banks Ulusal Deniz Koruma Alanı'ydı; bu resif, Meksika Körfezi'ndeki daha derin sularda, Teksas kıyısının yaklaşık 160 kilometre açıklarındaki konumu nedeniyle bir miktar koruma sağlıyordu. Sığınak yetkilileri, Pazartesi günü sığınaktaki mercanların sağlığına ilişkin en son gelişmeleri öğrenmek isteyen mesajlara hemen yanıt vermedi.