- Araştırmacılar, Dünya'nın iki katı büyüklüğünde ve süper Dünya olarak sınıflandırılan 55 Cancri e isimli gezegenin çevresinde kalın bir atmosfer tespit etti.
- Kesin miktarlar belirsiz olmasına rağmen 55 Cancri e'nin atmosferi karbondioksit ve karbon monoksitten oluşur.
- Süper Dünya, Dünya'dan daha büyük ancak Neptün'den daha küçük bir gezegeni ifade eder.
55 Cancri e olarak bilinen sözde süper Dünya, güneş sistemimizin dışında önemli bir atmosfere sahip, karbondioksit ve karbon monoksitten oluşan bir örtüyle sarılmış birkaç kayalık gezegen arasında yer alıyor. Kesin miktarlar belirsizdir. Dünyanın atmosferi nitrojen, oksijen, argon ve diğer gazların bir karışımıdır.
Kansas Üniversitesi'nde dış gezegenler üzerinde çalışan ve araştırmada yer almayan gökbilimci Ian Crossfield, “Bu muhtemelen bu gezegenin bir atmosferi olduğuna dair şimdiye kadarki en sağlam kanıt” dedi.
GÖKÇÜLER MÜKEMMEL SENKRONİZASYONDAKİ 6 GEZEGENLİ GÜNEŞ SİSTEMİNİ KEŞFETTİ
Araştırma Nature dergisinde yayımlandı.
NASA tarafından 2017 yılında sağlanan bu çizim, sağda, yıldızının etrafında dönen 55 Cancri e gezegenini tasvir ediyor. Araştırmacıların 8 Mayıs 2024'te bildirdiğine göre, yaklaşık 41 ışıkyılı uzaklıktaki bir güneş sisteminde, gezegenin etrafında Dünya'nın iki katı büyüklüğünde kalın bir atmosfer tespit edildi. (AP aracılığıyla NASA/JPL-Caltech)
Süper Dünya, bir gezegenin boyutunu ifade eder; Dünya'dan daha büyük ancak Neptün'den daha küçüktür. Bu gezegendeki kaynama sıcaklıkları (4.200 Fahrenheit dereceye kadar ulaşabilen) yaşam barındırma ihtimalinin düşük olduğu anlamına geliyor.
Bunun yerine bilim insanları, keşfin, kalın atmosfere sahip, daha misafirperver olabilecek başka kayalık gezegenlerin var olabileceğine dair umut verici bir işaret olduğunu söylüyor.
41 ışıkyılı uzaklıktaki ötegezegen, Dünya'dan sekiz kat daha ağırdır ve yıldızı Kopernik'in etrafında o kadar yakından dönmektedir ki, gece ve gündüz tarafları kalıcıdır. Bir ışık yılı yaklaşık 6 trilyon mildir. Yüzeyi magma okyanuslarıyla kaplıdır.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
Atmosferinin yapısını belirlemek için araştırmacılar, gezegen yıldızının arkasından geçmeden önce ve sonra Webb Uzay Teleskobu gözlemlerini incelediler.
Gezegenden yayılan ışığı yıldızından ayırdılar ve verileri gezegenin sıcaklığını hesaplamak için kullandılar. Gezegenin ısısının yüzeyi boyunca daha eşit bir şekilde dağıldığına dair kanıtlar var; bu, atmosferlerin parti hilesi olarak biliniyor.
Magma okyanuslarından gelen gazlar, atmosferinin sabit tutulmasında önemli bir rol oynayabilir. Bilim adamları, bu süper Dünya'yı keşfetmenin, Dünya ve Mars'ın o zamandan beri soğuyan magma okyanuslarıyla birlikte nasıl evrimleştiğine dair ipuçları verebileceğini söylüyor.
Araştırmanın bir parçası olan NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda gezegen bilimcisi olan Renyu Hu, “Bu nadir bir pencere” dedi. “Gezegen evriminin bu erken aşamasına bakabiliriz.”