- Gökbilimciler Samanyolu'nda güneşten 33 kat daha büyük kütleye sahip bir kara delik tespit etti.
- Yeni keşfedilen kara delik, merkezindeki süper kütleli kara deliğin ardından galaksimizde bilinen en büyük ikinci kara deliktir.
- Gaia BH3 adı verilen kara delik, Aquila takımyıldızında 2000 ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor ve onun etrafında dönen bir eşlik eden yıldız var.
Araştırmacılar Salı günü yaptığı açıklamada, yeni tanımlanan kara deliğin Dünya'dan yaklaşık 2.000 ışıkyılı uzaklıkta (kozmik açıdan nispeten yakın) Aquila takımyıldızında bulunduğunu ve onun etrafında dönen bir eşlik eden yıldıza sahip olduğunu söyledi. Bir ışık yılı, ışığın bir yılda kat ettiği mesafedir; 5,9 trilyon mil.
Kara delikler, ışığın bile kaçamayacağı kadar güçlü yer çekimine sahip olağanüstü yoğun nesnelerdir ve bu da onları tespit etmeyi zorlaştırır. Bu yıldız, Avrupa Uzay Ajansı'nın büyük bir yıldız sayımı yaratan Gaia misyonunda yapılan gözlemler yoluyla belirlendi çünkü yoldaş yıldızında bir yalpalama hareketine neden oldu. Kara deliğin kütlesini doğrulamak için Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili merkezli Çok Büyük Teleskobu ve diğer yer merkezli gözlemevlerinden elde edilen veriler kullanıldı.
UZAYIN GİZEMLERİNE MEYDAN OKUYAN, EVRENİN EN ESKİ KARA DELİKİNİ KEŞFEDİN
Paris Gözlemevi'nde çalışan Fransız araştırma ajansı CNRS'den araştırma mühendisi Pasquale Panuzzo, “Bu kara delik sadece çok büyük değil, aynı zamanda birçok açıdan da çok tuhaf. Gerçekten görmeyi hiç beklemediğimiz bir şey” dedi. Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan çalışmanın baş yazarı.
Reuters tarafından 16 Nisan 2024'te elde edilen bu bildiri görüntüsünde, bir sanatçının izlenimi, galaksimizdeki Gaia BH3 olarak adlandırılan en büyük yıldızsal kara deliğin ve ona eşlik eden bir yıldızın yörüngelerini göstermektedir. Gökbilimciler yaklaşık 33 kütleli bir kara delik keşfettiler. Galaksimizin merkezinde gizlenen süper kütleli kara delik dışında Samanyolu'nda bilinen en büyüğü olan güneşimizden kat kat daha büyük. (Avrupa Güney Gözlemevi/L. Calcada/REUTERS aracılığıyla bildiri)
Örneğin, Gaia BH3 adı verilen kara delik ve onun arkadaşı, galakside yıldızların Samanyolu'ndaki yörüngelerinin tersi yönde hareket ediyor.
Araştırmacılar, Gaia BH3'ün muhtemelen güneşten 40 kat daha büyük bir yıldızın ölümünden sonra oluştuğunu söyledi.
Tek bir yıldızın çökmesi sonucu oluşan kara deliklere yıldız kara delikleri denir. İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi'nden gökbilimci ve çalışmanın ortak yazarı Tsevi Mazeh'e göre Gaia BH3, bilinen en büyük yıldızsal kara deliktir.
'Sigara İçilen Silah Kanıtı': BİLİM ADAMLARINI İLGİLENDİREN NASIL BİR 'CANAVAR' KARA DELİK KEŞFEDİLDİ?
Yıldız kara deliklerinin boyutları, çoğu galaksinin merkezinde yaşayan süper kütleli kara deliklerin yanında cüce kalıyor. Yay A* veya Sgr A* adı verilen böyle bir kara delik, Samanyolu'nun kalbinde yer almaktadır. Güneşimizin kütlesinin 4 milyon katı kadardır ve Dünya'dan yaklaşık 26.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunmaktadır.
Gaia BH3'ün öncü yıldızı neredeyse tamamen hidrojen ve helyumdan oluşuyordu. Evrenin erken dönemlerindeki yıldızlar, düşük metaliklik olarak bilinen bir kimyasal bileşime sahipti. Bu yıldız, evrenin tarihinde nispeten erken bir dönemde, belki de Büyük Patlama olayından 2 milyar yıl sonra oluşmuştu.
Bu yıldız, süpernova olarak adlandırılan ömrünün sonunda patladığında, bazı maddeleri uzaya fırlattı, geri kalanı ise şiddetli bir şekilde çökerek bir kara delik oluşturdu.
Panuzzo'ya göre Gaia BH3'ün keşfi, devasa yıldızsal kara deliklerin yalnızca bunun öncü yıldızı gibi düşük metalikliğe sahip bir yıldız tarafından üretilebileceğini gösteren yıldız evrimi modellerini destekliyor.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
Gaia BH3'ün yoldaş yıldızı, diğeri kadar yaşlı, Güneş'in kütlesinin yaklaşık %76'sı kadar ve biraz daha soğuk ama yaklaşık 10 kat daha parlak. Kara deliğin yörüngesinde, Dünya ile güneş arasındaki mesafenin yaklaşık 4,5 katı (astronomik birim (AU) olarak adlandırılan bir ölçü) ile 29 AU arasında değişen bir mesafede, eliptik bir yol üzerinde dönüyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Jüpiter güneşten yaklaşık beş AU, Neptün ise 30 AU civarında yörüngede döner.
Paris Gözlemevi gökbilimcisi ve çalışmanın yazarlarından Elisabetta Caffau, “Benim için şaşırtıcı olan sonuç, bu yoldaş yıldızın kimyasal bileşiminin özel bir şey göstermemesi, dolayısıyla kara deliğin süpernova patlamasından etkilenmemesiydi.” dedi. .
Bilim insanları yıldızsal kara deliklerin ne kadar büyük olabileceğinden emin değiller.
Panuzzo, “Bir yıldız kara deliğinin maksimum kütlesi aktif bir bilimsel tartışma meselesidir” dedi.