Sıklıkla beyaz unun veya ondan yapılan ürünlerin sağlığımız için kötü olduğunu duysak da, kötü olmalarının nedeni çoğumuz tarafından bilinmemektedir. Beyaz un, rafine şeker ve alkolsüz içecekler gibi işlenmiş yiyecekler yaygın olarak bulunur ve çoğu zaman kaçınılmazdır.
Gıda üreticileri, beyaz unu, buğday tohumu ve buğday kepeği ustalıkla ayırır. Bu nedenle rafine un, şeker ve yağdan yapılan gıdalar, kendi emilimlerine yardımcı olmak için vücuttan besin ödünç alır ve böylece vücudun vitamin ve mineral rezervlerini tüketir. Satın aldığınız beyaz unun paketinde zenginleştirilmiş un yazsa bile, bu yalnızca dört ila beş vitamin eklendiği ve 10 tanesi alındığı anlamına gelir, bu da işleme sırasında kaybolduğu anlamına gelir.
Buğday Unu Neden Zararlıdır?
Rafine unun yüksek glisemik indeksi değerine sahip olması nedeniyle buğday ununun zararlı etkileri, şekeri hızla kan dolaşımına salmaktadır. Bu, işlenmiş ve rafine gıdaların uzun süre tüketilmesiyle belirli bir süre boyunca iltihaplanmaya, insülin direncine ve sonunda tip II diyabete neden olan keskin bir insülin tepkisine neden olur.
Kızarmış buğday unu ürünleri daha zararlıdır. Buğday unu içeren yiyecekler kızartıldığında – diğerlerinin yanı sıra erişte ve makarnalar gibi yiyecekler vücut aşırı dozda yağ ve rafine karbonhidrat alır. Bu, vücudunuzun metabolizma hızını bozar ve iltihaplanma, hiperinsülinizm ve insülin direncine neden olur. Sonunda kalp hastalıkları, artrit, Alzheimer hastalığı ve hatta kansere yol açar.
Buğday unu tüketmenin diğer zararlı etkileri ise kolesterol seviyesini yükseltmesi, atardamarları tıkaması, kan şekeri seviyesini bozması, ruh halinde dalgalanmalara ve asabiyete neden olması ve daha fazla yemek yeme isteğinizi artırmasıdır. Aynı zamanda yağlı bir karaciğere, yüksek tansiyona ve ateroskleroza neden olur.
Buğday unundan yapılan yiyecekler sağlığa zararlı olsa da bağımlılık yapar ve kolay kolay vazgeçilemez. Bu nedenle, ara sıra ve ölçülü olarak yenmeleri gerekir. Ayrıca, diyetinizin dengeli olduğundan ve çok sayıda meyve, sebze ve tam tahıl içerdiğinden ve size tüm besinleri sağladığından emin olun. Daha iyi bir yaşam tarzı için rafine un yerine tam buğday ununa geçilebilir. Yürüme gibi bir tür egzersiz de gereklidir ve günde en az 30-40 dakika yapılmalıdır.
Gıda üreticileri, beyaz unu, buğday tohumu ve buğday kepeği ustalıkla ayırır. Bu nedenle rafine un, şeker ve yağdan yapılan gıdalar, kendi emilimlerine yardımcı olmak için vücuttan besin ödünç alır ve böylece vücudun vitamin ve mineral rezervlerini tüketir. Satın aldığınız beyaz unun paketinde zenginleştirilmiş un yazsa bile, bu yalnızca dört ila beş vitamin eklendiği ve 10 tanesi alındığı anlamına gelir, bu da işleme sırasında kaybolduğu anlamına gelir.
Buğday Unu Neden Zararlıdır?
Rafine unun yüksek glisemik indeksi değerine sahip olması nedeniyle buğday ununun zararlı etkileri, şekeri hızla kan dolaşımına salmaktadır. Bu, işlenmiş ve rafine gıdaların uzun süre tüketilmesiyle belirli bir süre boyunca iltihaplanmaya, insülin direncine ve sonunda tip II diyabete neden olan keskin bir insülin tepkisine neden olur.
Kızarmış buğday unu ürünleri daha zararlıdır. Buğday unu içeren yiyecekler kızartıldığında – diğerlerinin yanı sıra erişte ve makarnalar gibi yiyecekler vücut aşırı dozda yağ ve rafine karbonhidrat alır. Bu, vücudunuzun metabolizma hızını bozar ve iltihaplanma, hiperinsülinizm ve insülin direncine neden olur. Sonunda kalp hastalıkları, artrit, Alzheimer hastalığı ve hatta kansere yol açar.
Buğday unu tüketmenin diğer zararlı etkileri ise kolesterol seviyesini yükseltmesi, atardamarları tıkaması, kan şekeri seviyesini bozması, ruh halinde dalgalanmalara ve asabiyete neden olması ve daha fazla yemek yeme isteğinizi artırmasıdır. Aynı zamanda yağlı bir karaciğere, yüksek tansiyona ve ateroskleroza neden olur.
Buğday unundan yapılan yiyecekler sağlığa zararlı olsa da bağımlılık yapar ve kolay kolay vazgeçilemez. Bu nedenle, ara sıra ve ölçülü olarak yenmeleri gerekir. Ayrıca, diyetinizin dengeli olduğundan ve çok sayıda meyve, sebze ve tam tahıl içerdiğinden ve size tüm besinleri sağladığından emin olun. Daha iyi bir yaşam tarzı için rafine un yerine tam buğday ununa geçilebilir. Yürüme gibi bir tür egzersiz de gereklidir ve günde en az 30-40 dakika yapılmalıdır.