- Leona isimli asteroitin, gece gökyüzünün en büyük ve en parlak yıldızlarından biri olan Betelgeuse’nin önünden geçmesiyle nadir bir tutulma bekleniyor.
- Tutulma Pazartesi günü geç saatlerde Salı günü erken saatlerde meydana gelecek ve Orta Asya’dan Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Miami ve Florida Keys dahil olmak üzere Meksika’nın bazı bölgelerine kadar uzanan dar bir yol boyunca görülebilecek.
- Gökbilimciler, 15 saniyelik tutulma sırasında Betelgeuse ve Leona hakkında daha fazla bilgi toplamayı umduklarını söylüyorlar.
Pazartesi günü geç saatlerden Salı günü başına kadar sürecek olan bu ender ve geçici gösteri, Orta Asya’daki Tacikistan ve Ermenistan’dan Türkiye, Yunanistan, İtalya ve İspanya üzerinden Miami ve Florida Keys’e ve son olarak da Orta Asya’ya uzanan dar bir yol boyunca milyonlarca insan tarafından görülebilecek. Meksika’nın bazı kısımları.
Yıldız, Orion takımyıldızında bulunan kırmızı bir süper dev olan Betelgeuse’dir. Asteroit, Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağında bulunan, yavaşça dönen, dikdörtgen bir uzay kayası olan Leona’dır.
‘Ateş Çemberi’ Tutulma: ABD’YE GELECEK NADİR OLAY HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Gökbilimciler, 15 saniyeden fazla sürmemesi beklenen tutulma sayesinde Betelgeuse ve Leona hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyorlar. İspanyol liderliğindeki bir ekip, Eylül ayında Leona tarafından çok daha sönük bir yıldızın tutulmasını gözlemleyerek asteroitin yaklaşık 34 mil genişliğinde ve 50 mil uzunluğunda olduğunu tahmin etti.
Hubble Uzay Teleskobu ile çekilen ve NASA tarafından 10 Ağustos 2020’de yayınlanan bu görüntü, kırmızı bir süper dev olan Alpha Orionis veya Betelgeuse yıldızını gösteriyor. (Andrea Dupree (Harvard-Smithsonian CfA), Ronald Gilliland (STScI), NASA ve ESA, AP aracılığıyla)
Bu tahminlerin yanı sıra yıldızın büyüklüğü ve geniş atmosferine ilişkin belirsizlikler sürüyor. Asteroitin yıldızın tamamını gizleyip tam bir tutulma oluşturup oluşturmayacağı belli değil. Bunun yerine sonuç, yıldızın etrafında minik bir alevli kenarla birlikte bir “ateş halkası” tutulması olabilir. Eğer bu bir tam tutulma ise, gökbilimciler yıldızın kaç saniyede, belki 10 saniyeye kadar, tamamen kaybolacağından emin değiller.
NASA, HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI SIRASINDA UZAYDAN ALINAN DÜNYA’NIN YENİ GÖRÜNTÜSÜNÜ YAYINLADI: MUHTEŞEM GÖRÜNTÜYÜ GÖRÜN
İtalya’dan canlı yayın yapacak olan Sanal Teleskop Projesi’nin kurucusu gökbilimci Gianluca Masa, “Hangi senaryoyu göreceğimiz belirsiz, bu da olayı daha da ilgi çekici kılıyor” dedi.
Tahminen 700 ışıkyılı uzaklıktaki Betelgeuse çıplak gözle görülebilmektedir. Dürbün ve küçük teleskoplar görüşü artıracaktır. Bir ışık yılı 5,8 trilyon mildir.
Betelgeuse, güneşimizden binlerce kat daha parlak ve yaklaşık 700 kat daha büyük. O kadar büyük ki, eğer Güneşimizin yerini alsaydı, NASA’ya göre Jüpiter’in ötesine uzanabilirdi.
Sadece 10 milyon yaşında olan Betelgeuse, 4,6 milyar yaşındaki güneşten çok daha genç. Bilim insanları, kütlesi ve malzemeyi yakma hızı göz önüne alındığında Betelgeuse’un kısa ömürlü olmasını bekliyor.
GÜNEŞ TUTULMASI YAKLAŞIRKEN YERLİ GELENEKLER, İZLEMEME, YEMEK VE UYMA DAHİL OLMAK ÜZERE HAREKETSİZLİĞİ TEŞVİK EDİYOR
Betelgeuse, sayısız yüzyıllar boyunca değişen parlaklıktan sonra, 2019’da büyük miktarda yüzey malzemesinin uzaya fırlatılmasıyla dramatik bir şekilde karardı. NASA, ortaya çıkan toz bulutunun yıldız ışığını geçici olarak engellediğini ve yarım yıl içinde Betelgeuse’un eskisi kadar parlak olduğunu söyledi.
Bilim insanları Betelgeuse’un 100.000 yıl içinde şiddetli bir patlamayla süpernovaya dönüşmesini bekliyor.