En sevdiğiniz kahve yarım milyon yıldan daha eski olabilir: İşte nedeni

Jandarma

New member
  • Araştırmacılar dünyanın en popüler türü olan arabica kahvesinin kökenlerinin izini sürdüler.
  • Dünyanın dört bir yanındaki kahve bitkilerinden alınan genleri kullanarak, bunun yaklaşık 600.000 yıl öncesine dayandığını buldular.
  • Arabica kahvesi, küresel kahve tüketiminin yüzde 60'ından fazlasını oluşturarak pazara hakim durumda.
Bu sabah içtiğin kahve mi? 600.000 yaşında.

Araştırmacılar, dünyanın dört bir yanındaki kahve bitkilerinden alınan genleri kullanarak, bilim adamlarının Coffea arabica, kahve severlerin ise yalnızca “arabica” olarak bildiği dünyanın en popüler kahve türü için bir aile ağacı oluşturdular.

Zararlılardan ve iklim değişikliğinden daha iyi korunmak için bitkiler hakkında daha fazla bilgi edinmeyi ümit eden araştırmacılar, türlerin yaklaşık 600.000 yıl önce diğer iki kahve türünün doğal melezlemesi yoluyla ortaya çıktığını buldu.

SABAH İLK İŞ KAHVE İÇMELİYİZ YOKSA BİRAZ BEKLEMELİ MİYİZ? UZMANLAR KAFEİN KILAVUZUNU AÇIKLIYOR

Araştırmayı yöneten Buffalo Üniversitesi'nden biyolog Victor Albert, “Başka bir deyişle, insan müdahalesinden önce” dedi.



Arabica kahve çekirdekleri, 22 Mayıs 2014 tarihinde Ciudad Vieja, Guatemala'daki bir kahve plantasyonunda depolanıyor. Araştırmacılar, arabica olarak bilinen dünyanın en popüler kahve türünün yüz binlerce yıl önce diğer iki kahve türünün doğal melezlemesi yoluyla ortaya çıktığını keşfettiler. kahve türleri. (AP Fotoğrafı/Moises Castillo, Dosya)


Bu yabani kahve bitkilerinin kökeni Etiyopya'dır ancak ilk olarak 1400'lü yıllardan itibaren Yemen'de kavrulduğu ve demlendiği düşünülmektedir. 1600'lü yıllarda Hintli keşiş Baba Budan'ın yedi çiğ kahve çekirdeğini Yemen'den anavatanına kaçırarak geri getirdiği ve kahvenin küresel çapta ele geçirilmesinin temelini attığı söyleniyor.

Pürüzsüz ve nispeten tatlı tadıyla ödüllendirilen Arabica kahvesi, artık küresel kahve pazarının %60 ila %70'ini oluşturuyor ve Starbucks, Tim Horton's ve Dunkin' gibi markalar tarafından üretiliyor. Gerisi, arabica'nın ebeveynlerinden biri olan Coffea canephora'dan yapılan daha güçlü ve daha acı bir kahve olan Robusta'dır.

Arabica kahvesinin geçmişini bir araya getirmek için araştırmacılar, Coffea eugenioides adlı başka bir ebeveyn olan C. canephora'nın genomlarını ve İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus'un Londra Doğa Tarihi Müzesi'nin izniyle 1700'lerden bir örnek de dahil olmak üzere 30'dan fazla farklı arabica bitkisini inceledi. bitkiye isim vermek için kullanılır.

Çalışma Pazartesi günü Nature Genetics dergisinde yayınlandı. Araştırmaya birçok kahve markasının sahibi olan Nestlé'den araştırmacılar katkıda bulundu.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Arabica bitkisinin popülasyonu, insanlar onu yetiştirmeye başlamadan önce binlerce yıl boyunca dalgalandı, sıcak ve yağışlı dönemlerde gelişti ve kuru dönemlerde acı çekti. Bu kıt zamanlar, genetik olarak benzer bitkilerin yalnızca az sayıda hayatta kaldığı sözde popülasyon darboğazları yarattı.

Bugün bu durum, arabica kahve bitkilerini, her yıl milyarlarca dolarlık kayba neden olan kahve yaprağı pası gibi hastalıklara karşı daha savunmasız hale getiriyor. Araştırmacılar, kahve yaprağı pasına dayanıklı bir arabica çeşidinin yapısını araştırdı ve genetik kodunun bitkinin korunmasına yardımcı olabilecek bölümlerini vurguladı.

Araştırmada yer almayan Texas A&M Üniversitesi Kahve Araştırma ve Eğitim Merkezi danışmanı Fabian Echeverria, çalışmanın arabica'nın nasıl ortaya çıktığını açıklığa kavuşturduğunu ve mahsulün korunmasına yardımcı olabilecek ipuçlarını öne çıkardığını söyledi.

Arabica'nın geçmişini ve bugününü keşfetmek, kahve bitkilerini sağlıklı ve kahve fincanlarını gelecekteki sabahların erken saatlerinde dolu tutma konusunda fikir verebilir.