Eski Kaşar Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez beyazı peynirin birçok çeşidi ile uzun ve keyifli kahvaltılar yapabiliriz. Bazen ayaküstü atıştırmalıkların vazgeçilmezi olan eski kaşar peyniri ile yapılmış tost bizi güne hazırlayacaktır.
Eski kaşar peyniri pişmiş ya da çiğ sütten üretilen pıhtının işlenmesine kadar olan tüm aşamalar beyaz peyniriyle benzerlik gösteren peynir türüdür. Peki eski kaşar peyniri nasıl yapılmaktadır? Maya sütün yaklaşık 80 dakika pıhtılaşmasını oluşturacak şekilde ayarlanmaktadır. Süzmeden sonra büyük parçalar halinde kesilerek fermantasyon işlemine başlanır. Bu işlem peynirin kolay işlenebilmesi ve pürüzsüz olmasını sağlamaktadır. Fermantasyon işlemleri yapılarak açma ve sicim çekme işlemleriyle tamamlandıktan sonra küçük parçalar halinde kesilerek delikli haznelerde 65 ile 73 derecede yumuşak bir yapı alana kadar yoğurulur ve kalıplanmaktadır.
Tuzlama işleminden geçirilerek salamura yapılmaktadır. Bu tuzlama işlemleri 4 günde tamamlanır fakat kuru tuzlama adı verilen işlem yaklaşık 20 güne kadar tamamlanma süresine devam etmektedir. Tuzlama ve bekletilme işlemleri tamamlandıktan sonra 40 ile 50 derece sıcaklıkta su ile yıkanır ve fırçalama ile temizlenerek satışa sunulur.
Eski Kaşar Peynirinin Faydaları
Tüm peynir çeşitlerinde olduğu gibi eski kaşar peynirin de faydaları saymakla bitmez. Diğer peynirlerde olduğu gibi kanseri önlemesinde büyük rol oynar ve enfeksiyon önleyici özelliği vardır. Mide rahatsızlıklarına etkilidir. A vitamini, kalsiyum ve potasyum eksikliği olan kişiler için hem vitamin deposu hem de doyurucu olan bir yiyecektir.
Eski Kaşar Peyniri Nasıl Saklanır
Peynirin bozulmaması ve daha kaliteli bir şekilde tüketilmesi için saklanma koşulları oldukça önemlidir. Eski kaşarın iyi şekilde saklanması için streç filmi ve ambalaj kâğıdı ile iyice sarılması ve kapalı kutuda saklanması gerekir.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez beyazı peynirin birçok çeşidi ile uzun ve keyifli kahvaltılar yapabiliriz. Bazen ayaküstü atıştırmalıkların vazgeçilmezi olan eski kaşar peyniri ile yapılmış tost bizi güne hazırlayacaktır.
Eski kaşar peyniri pişmiş ya da çiğ sütten üretilen pıhtının işlenmesine kadar olan tüm aşamalar beyaz peyniriyle benzerlik gösteren peynir türüdür. Peki eski kaşar peyniri nasıl yapılmaktadır? Maya sütün yaklaşık 80 dakika pıhtılaşmasını oluşturacak şekilde ayarlanmaktadır. Süzmeden sonra büyük parçalar halinde kesilerek fermantasyon işlemine başlanır. Bu işlem peynirin kolay işlenebilmesi ve pürüzsüz olmasını sağlamaktadır. Fermantasyon işlemleri yapılarak açma ve sicim çekme işlemleriyle tamamlandıktan sonra küçük parçalar halinde kesilerek delikli haznelerde 65 ile 73 derecede yumuşak bir yapı alana kadar yoğurulur ve kalıplanmaktadır.
Tuzlama işleminden geçirilerek salamura yapılmaktadır. Bu tuzlama işlemleri 4 günde tamamlanır fakat kuru tuzlama adı verilen işlem yaklaşık 20 güne kadar tamamlanma süresine devam etmektedir. Tuzlama ve bekletilme işlemleri tamamlandıktan sonra 40 ile 50 derece sıcaklıkta su ile yıkanır ve fırçalama ile temizlenerek satışa sunulur.
Eski Kaşar Peynirinin Faydaları
Tüm peynir çeşitlerinde olduğu gibi eski kaşar peynirin de faydaları saymakla bitmez. Diğer peynirlerde olduğu gibi kanseri önlemesinde büyük rol oynar ve enfeksiyon önleyici özelliği vardır. Mide rahatsızlıklarına etkilidir. A vitamini, kalsiyum ve potasyum eksikliği olan kişiler için hem vitamin deposu hem de doyurucu olan bir yiyecektir.
Eski Kaşar Peyniri Nasıl Saklanır
Peynirin bozulmaması ve daha kaliteli bir şekilde tüketilmesi için saklanma koşulları oldukça önemlidir. Eski kaşarın iyi şekilde saklanması için streç filmi ve ambalaj kâğıdı ile iyice sarılması ve kapalı kutuda saklanması gerekir.