Galileo Galilei kimdir? Yıldızlara dair anlayışımızı şekillendiren İtalyan filozof

Jandarma

New member
Çok az figür, astronomiye yaptığı katkılarla yıldızların anlaşılmasında devrim yaratan İtalyan filozof Galileo Galilei kadar parlıyor.

“Galileo Galilei (1564-1642) birçok felsefe tarihinde olduğu gibi bilim tarihinde de her zaman önemli bir rol oynamıştır. Stanford Felsefe Ansiklopedisi'nde “On yedinci yüzyılın Bilimsel Devrimi'nin merkezi figürü” yazıyor.

15 Şubat 1564'te İtalya'nın Pisa kentinde doğan Galileo'nun doyumsuz merakı ve amansız bilgi arayışı, onu Rönesans döneminde bilimsel araştırmaların ön saflarına taşıdı.

  1. Galileo'nun erken yaşamı ve eğitimi
  2. Bilimsel çığır açıcı keşifler
  3. Katolik tartışması ve çatışma
  4. Galileo'nun mirası
TARİHTE BU GÜN, 7 OCAK 1610, GALILEO JÜPİTER'İN UYLARINI KEŞFEDİ

1. Galileo'nun erken yaşamı ve eğitimi


Galileo'nun yolculuğu Rönesans İtalya'sında Pisa Üniversitesi'nde başladı; burada başlangıçta tıp okudu ancak kısa süre sonra gerçek mesleğini matematik ve doğa felsefesinde buldu.

Öğrenme ihtiyacı onu fizik, mühendislik ve astronomi gibi çeşitli alanları keşfetmeye yöneltti. Ancak History.com'a göre mali kısıtlamalar nedeniyle diplomasını tamamlamadan Pisa Üniversitesi'nden ayrıldı.



İtalyan fizikçi, matematikçi ve astronom Galileo Galilei'nin (1564-1642) portresi. (Stok Montaj/Getty Images)


Galileo kendi kendine çalışmalarına devam etti ve bilgisini çeşitli alanlarda genişletti.

Mali zorluklarla karşı karşıya olmasına rağmen Galileo'nun bilgi arayışı ve bilime olan tutkusu, daha sonraki başarılarına zemin hazırladı.

2. Bilimsel çığır açıcı keşifler


1609'da Galileo ilk teleskopunu yaptı ve burada evrene dair algımızı sonsuza dek değiştiren bir dizi şaşırtıcı keşif yaptı.

7 Ocak 1610'da Galileo, Jüpiter'in uydularını keşfetti ve bu, bu gezegenin ilk gözlemi oldu.

Jüpiter'in yörüngedeki dört uydusunu tespit etmek, Satürn'ü incelemek, Venüs'ün değişen evrelerini gözlemlemek ve güneşin yüzeyindeki güneş lekelerini incelemek için teleskopunu kullandı. Dört uydu ve Jüpiter'in en büyük uyduları lo, Europa, Ganymede ve Callisto'dur.

“Güneşi gözlemlerken Galileo bir dizi 'kusur' gördü. Güneş lekelerini keşfetmişti. Güneş üzerindeki bu lekelerin izlenmesi, güneşin aslında döndüğünü gösterdi. Ayrıca, Francesco Sizzi'nin 1612'de yaptığı daha sonraki gözlemler, güneş üzerindeki lekelerin aslında zaman içinde değiştiğini ortaya koydu” diyor Kongre Kütüphanesi.

İTALYA'DA GALILEO'YA AİT OLDUĞUNA İNANAN PARMAK VE DİŞ SUNULACAK MÜZE

3. Katolik tartışması ve yüzleşmesi


Galileo'ya, Kopernik teorisini savunması ve Dünya'nın güneş etrafındaki hareketine olan inancıyla ilgili suçlamalarla yüzleşmek üzere Kutsal Makam huzuruna çıkması emredildi; bu, Katolik Kilisesi'nin sapkın kabul ettiği bir duruştu.

Bu, Galileo'nun, Kilise'nin Dünya'yı evrenin değişmez merkezi olarak konumlandıran öğretisini reddettiği için ikinci yüzleşmesiydi.


Engizisyondan önce Galileo Galilei


Galileo Galilei, İtalyan matematikçi, gökbilimci ve fizikçi, Engizisyondan önce. Galileo ev hapsine alındı ve 1637'de kör oldu. (Bettmann/Getty Images)


“1616'da Galileo'nun inançlarına sahip çıkması veya inançlarını savunması yasaklanmıştı. 1633'teki sorgulamada, Kopernik'in görüşüne 'inandığını' inkar etti ancak konu ve kanıtlar hakkında bir 'tartışma' aracı olarak yazmaya devam etti. History.com'a göre “inanç”.

Zulüm karşısında yılmayan Galileo astronomi araştırmalarına devam etti ve 1632'de “İki Ana Dünya Sistemine İlişkin Diyalog” kitabını yayınladı. Kitap güneş merkezliliğin güçlü bir savunmasını sundu ve Kilise otoritelerinin öfkesini kışkırttı.

History.com'a göre Galileo, 1633'te Engizisyonla karşı karşıya kaldı ve sapkınlıktan suçlu bulunarak Papa VIII. Urban tarafından hayatının geri kalanında ev hapsine mahkum edildi.

İTALYA'DA GALILEO'YA AİT OLDUĞUNA İNANAN PARMAK VE DİŞ SUNULACAK MÜZE


Galileo Galilei teleskop kullanıyor


Galileo Galilei, Jüpiter'in yörüngedeki uydularından dördünü tespit etti, Satürn'ü inceledi, Venüs'ün değişen evrelerini gözlemledi ve güneşin yüzeyindeki güneş lekelerini inceledi. (Hulton Arşivi/Getty Images)

4. Galileo'nun mirası


Galileo'nun fiziğe, matematiğe ve astronomiye yaptığı katkılar çağlar boyunca yankılanarak ona tarihin en büyük dehaları arasında haklı bir yer kazandırdı. Duruşma sırasında neredeyse 70 yaşında olan Galileo, ilk deneylerinin bir özetini yazarken son dokuz yılını rahat bir ev hapsinde geçirdi.

2018'de Birleşik Krallık'taki araştırmacılar, Galileo tarafından yazılan ve onun Engizisyonu savuşturmak için küçük bir aldatmacaya giriştiğini gösteren, uzun süredir kayıp olan bir mektup bulduklarını söylediler.

Galileo 1613'te bir arkadaşına dünyanın güneşin etrafında döndüğüne inandığını, tersinin geçerli olmadığını yazdı. Sinsi davrandı ve arkadaşından orijinali geri istedi, böylece bir keşiş onu Engizisyon'a ilettikten sonra onu yumuşatabilecekti.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

History.com şöyle yazıyor: “8 Ocak 1642'de İtalya'nın Floransa kenti yakınlarındaki Arcetri'de, kalp çarpıntısı ve ateşten şikayetçi olduktan sonra 77 yaşında öldü.”

Yıldızlara bakarken, gerçeğe olan bağlılığı gelecek yüzyıllar boyunca bilimsel soruların gidişatını yeniden şekillendiren adamı hatırlayalım.