Gökbilimciler ilk kez eski güneş benzeri yıldızın gezegeni – ve muhtemelen Dünya’nın kaderini – yuttuğunu görüyorlar

Jandarma

New member
Gökbilimciler ölmekte olan, eski bir güneş benzeri yıldızın bir ötegezegeni yuttuğuna dair ilk doğrudan kanıtı gözlemlediler.

Bilim adamları, Ulusal Bilim Vakfı’nın Ulusal Optik-Kızılötesi Astronomi Araştırma Laboratuvarı (NOIRLab) tarafından işletilen Şili’deki İkizler Güney teleskopunu kullanarak olayın “tüten silahını” buldular: yıldızdan gelen uzun ve düşük enerjili bir patlama bir yıldızın yüzeyini sıyıran bir gezegenin imzasıdır.

Geçmiş gözlemler, güneş benzeri yıldızların orijinal boyutunun 1000 katına kadar genişlediğinde ve sistemin iç gezegenlerini yuttuğunda gezegen yutulmasının sonucunu doğrulamış olsa da, gökbilimciler şimdiye kadar bunu görmemişlerdi.

Bu tür olayların Samanyolu’nun tamamında her yıl yalnızca birkaç kez meydana geldiği tahmin edilmektedir.

WEBB UZAY TELESKOPU, ERKEN EVRENDE BÜYÜK GALAKSİ PROTOKÜMESİNİ GÖRDÜ



York Dükü, Şili’deki Cerro Pachon’da, And Dağları’nın yukarısındaki Gemini Güney teleskobunun fotoğrafını çekiyor. (Fotoğraf: John Stillwell – PA Görüntüleri/Getty Images aracılığıyla PA Görüntüleri)


Güneş benzeri bir yıldız ömrünün büyük bir bölümünde hidrojeni çekirdeğinde helyuma dönüştürürken, hidrojen çekirdeği bittiğinde helyumu karbona dönüştürmeye başlar ve hidrojen füzyonu yıldızın dış katmanlarına geçer. Bu, katmanların genişlemesine ve yıldızı kırmızı bir deve dönüştürmesine neden olur.

Yüzey genişlediğinde, bir gezegenle etkileşim, bir enerji ve malzeme patlamasına yol açar – gezegenin yörünge hızını durdurur ve onun yıldıza doğru kaymasına neden olur.

NOIRLab, Gemini Güney Uyarlanabilir Optik Görüntüleyiciyi kullanarak Dünya’dan yaklaşık 13.000 ışıkyılı uzaklıkta Samanyolu yıldızından gelen patlamayı buldu.


Dünya ve gezegenler


NASA uzay araçları tarafından çekilen görüntülerden, güneş sistemimizdeki altı gezegen ve Dünya’nın ayından oluşan bu resim mozaiği oluşturuldu. Ön planda, Dünya’nın kenarında güneş patlamasıyla Ay yüzeyi üzerinde yükselen Dünya var. Venüs, ayın üzerindeki ilk gezegendir ve sol üstte sağdan sağa Jüpiter, Merkür, Mars ve Satürn gezegenleri vardır. (Fotoğraf kaynakları şu şekildedir: Dünya – Apollo 17; Ay Yüzeyi – Apollo 8; Güneş – Apollo 12; Venüs – Öncü Venüs; Jüpiter – Voyager I; Merkür – Denizci 10; Satürn – Öncü 11.)


Böyle bir olayın ilk belirtileri, Zwicky Geçici Tesisinden alınan görüntüler ve NASA’nın Yakın Dünya Nesnesi Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini’nin arşiv kızılötesi kapsama alanı tarafından keşfedildi ve ZTF SLRN-2020 adlı yutulma olayını doğruladı.

GÖKbilimciler 25 YENİ TEKRAR EDEN HIZLI RADYO PATLAMASI KEŞFETTİ

Patlama, ışık eğrisinin özellikleri ve yıldızın kütlesi hakkında bilgi sağlayan fırlatılan malzeme ile yaklaşık 100 gün sürdü.

Analizden ekip, ata yıldızın güneş kütlesinin yaklaşık 0,8−1,5 katı olduğunu ve yutulan gezegenin Jüpiter’in kütlesinin 1−10 katı olduğunu tahmin etti.


Uluslararası Uzay İstasyonu güneşin önünde


NASA tarafından sağlanan bu bilgi notu görüntüsünde, Uluslararası Uzay İstasyonu, 25 Haziran 2021 Cuma, Nellysford, Virginia yakınlarından saniyede yaklaşık beş mil hızla güneşten geçerken siluet halinde görülüyor. (Fotoğraf: Joel Kowsky/NASA, Getty Images aracılığıyla)


Gökbilimcilere göre, böyle bir yutma, güneşin yaklaşık 5 milyar yıl sonraki ölümünün öncesinde bir uyarı işlevi görüyor.

HABERLER SUNULDU

NOIRLab astronomu ve bu çalışmanın ortak yazarı Ryan Lau yaptığı açıklamada, “Varoluşumuzun geçiciliğine değinen bu sonuçlarda oldukça dikkat çekici bir şey olduğunu düşünüyorum.” Dedi. “Güneş sistemimizin ömrünü kapsayan milyarlarca yıldan sonra, kendi son aşamalarımız muhtemelen yalnızca birkaç ay süren son bir flaşla sonuçlanacak.”

Çalışma Nature dergisinde yayınlandı ve araştırmacılar, geliştirilmiş ölçümlerle kozmosun başka yerlerinde meydana gelen benzer olayları arıyorlar.



Julia Musto, Haberler ve Fox Business Digital için bir muhabirdir.