Güçlü Webb Teleskobu, Samanyolu'nun ötesindeki muhteşem yıldız doğum kümesini gözetliyor

Jandarma

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Üstelik ücretsiz hesabınızla binlerce makaleye, videoya ve daha fazlasına sınırsız erişim elde edin!

Geçerli bir e.

E-postanızı girerek, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz. İçeriğe erişmek için e-postanızı kontrol edin ve verilen talimatları izleyin.

James Webb Uzay Teleskobu, N79 olarak bilinen yıldız oluşum kompleksini tasvir eden çarpıcı yeni bir görüntü yakaladı.

Bölge, Samanyolu'nun uydu galaksisi olan Büyük Macellan Bulutu'nda (LMC) yer almaktadır.

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) göre N79, genel olarak keşfedilmemiş bir bölge olan LMC'de yaklaşık 1.630 ışıkyılı kapsayan devasa bir yıldız oluşum kompleksidir.



James Webb Teleskobu tarafından yakalanan bir başlangıç oluşumu. (ESA)


N79, Tarantula Bulutsusu olarak da bilinen benzer bir bölge olan 30 Doradus'un daha genç bir versiyonudur. Gökbilimciler, N79'un son 500.000 yılda 30 Doradus'tan iki kat daha verimli bir şekilde yıldız oluşturabildiğine inanıyor.

Son görüntü, üç dev moleküler bulut kompleksinden birini bir dizi kırınım sivri ucuyla çevreleyen parlak bir yıldız patlaması modelini tasvir ediyor.




Hubble, Tarantula Bulutsusu'nun bir kısmının bu çarpıcı yakın çekim fotoğrafını çekti. İyonize hidrojen gazının bu yıldız oluşturan bölgesi, Samanyolu'na komşu olan küçük bir galaksi olan Büyük Macellan Bulutu'ndadır. Süpernova kalıntıları ve şimdiye kadar bulunan en ağır yıldız da dahil olmak üzere pek çok ekstrem duruma ev sahipliği yapıyor. Tarantula Bulutsusu, yerel Evrendeki türünün en parlak bulutsusu.


AY VE VENÜSÜN UZAYDA BÜYÜLEYİCİ BİRLEŞİMİNE TANIK OLUN

ESA, görüntüdeki göze çarpan yıldız patlaması sivri uçlarının, Webb'in 18 birincil ayna bölümünün altıgen simetrisinin sonucu olduğunu söylüyor. Sivri uçlar en çok, tüm ışığın geldiği parlak, kompakt nesnelerin çevresinde görülebilir. Webb'in parçalı aynası katlanmış halde fırlatıldı, ancak Dünya'dan bir milyon mil uzaktaki yörünge noktasına ulaştıktan sonra açıldı.

En son görüntü, bulutların derinliklerinde neler olduğunu açığa çıkaran orta-kızılötesi ışık sayesinde görülebilen bölgedeki parlayan gaz ve tozu gösteriyor. Webb, bizimki gibi yıldızların doğduğu bölgeleri gözetlemek için tasarlandı.


James Webb Uzay Teleskobu'nun yanında bir teknisyen duruyor


DOSYA: Bir teknisyen, 2 Kasım 2016'da NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde yapılan montaj sırasında James Webb Uzay Teleskobu'nun yanında duruyor. ((Fotoğraf: Alex Wong/Getty Images))


Gökbilimciler bu bölgelerle ilgileniyor çünkü yıldız oluşumlarının zirvede olduğu daha genç bir evrene dair bilgiler sağlıyorlar.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Hubble'ın halefi ve şimdiye kadar uzaya fırlatılan en büyük teleskop olan Webb Teleskobu, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın ortak bir projesidir. Webb'in dev aynası ve mükemmel çözünürlüğü, gökbilimcilerin, evrenin farklı evrim aşamalarında N79 bölgesindeki yıldız oluşumlarına ilişkin gözlemleri karşılaştırmasına ve karşılaştırmasına olanak tanıyor.