- Yeni araştırmalar, güneşin manyetik alanının yüzeyin 20.000 mil altından kaynaklandığını, yani daha önce tahmin edilen 130.000 milden çok daha yakın olduğunu ileri sürüyor.
- Bu keşif aşırı güneş fırtınalarına ilişkin tahminleri iyileştirebilir.
- Güneşin manyetik enerjisi, güneş patlamalarına ve koronal kütle püskürmelerine neden olur, bu da auroralara neden olabilir ve Dünya'daki gücü ve iletişimi bozabilir.
Manyetik alanın güneş yüzeyinin 20.000 mil altında oluşturduğu görülüyor. Uluslararası bir ekibin Çarşamba günü bildirdiğine göre, önceki hesaplamalar bu sürecin köklerini 130.000 milden fazla aşağıda gösteriyordu.
Güneşin yoğun manyetik enerjisi, güneş patlamalarının ve koronal kütle püskürmeleri olarak bilinen plazma patlamalarının kaynağıdır. Dünya'ya yönlendirildiklerinde çarpıcı auroralar yaratabilirler ama aynı zamanda gücü ve iletişimi de bozabilirler.
GÜNEŞTEN SONRA NET OLAN DÜNYA YAKLAŞIK 10 YILLIK DÖNGÜDEKİ EN BÜYÜK GÜNEŞ PİŞİRMELERİNİ YAYINLIYOR
Edinburgh Üniversitesi'nden baş yazar Geoffrey Vasil bir e-postada, “Uzay havası hakkında doğru tahminler yapacak kadar güneşi hâlâ yeterince anlayamıyoruz” dedi.
14 Mayıs 2024'te, spektrumun kırmızı ve sarı renkle renklendirilmiş aşırı ultraviyole ışık kısmında yakalanan bir güneş patlaması görülüyor. Uluslararası bir matematikçi ve bilim insanı ekibi Çarşamba günü, güneşin manyetik alanının yüzeye önceden düşünülenden çok daha yakın bir yerden kaynaklandığını bildirdi. (AP aracılığıyla NASA/SDO)
Northwestern Üniversitesi'nden ortak yazar Daniel Lecoanet, Nature dergisinde yayınlanan son bulguların, güneş dinamosu olarak bilinen bu gizemli süreci “nihai olarak çözme yolunda önemli bir adım olacağını” ekledi.
Galileo, 1600'lerin başında teleskopunu gökyüzüne çevirerek güneş lekelerini inceleyen ilk gökbilimciler arasındaydı. Güneş patlamaları ve koronal kütle püskürmeleri, Güneş'in değişen manyetik alanının en yoğun kısımlarının yakınında bulunan, Dünya kadar büyük karanlık lekeler olan güneş lekelerinin yakınında meydana gelme eğilimindedir.
Vasil ve ekibi, güneşin manyetik alanı ile 11 yıllık bir döngü boyunca farklı enlemlerde değişen plazma akışı arasındaki etkileşimin yeni modellerini geliştirdi. Hesaplamalarını Kuzey Kaliforniya'daki bir NASA süper bilgisayarına aktardılar; ana karakteri kurtarmak için en iyi uçuş yolunu doğrulamak için 2015 yapımı “Marslı” filminde kullanılan bilgisayarın aynısı. Sonuçlar sığ bir manyetik alan olduğunu ve bunu doğrulamak için ek araştırmalara ihtiyaç olduğunu ortaya koydu.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
Ekibin bir parçası olmayan Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden Ellen Zweibel, beraberindeki bir başyazıda, modellemenin “son derece basitleştirilmiş” olduğunu söyledi.
Zweibel, sonuçların ilgi çekici olduğunu ve “kesinlikle gelecekteki çalışmalara ilham vereceğini” söyledi.
Yeni bilgi, uzun vadeli güneş tahminlerini geliştirecek ve bilim adamlarının yıldızımızın gelecekteki döngülerinin gücünü daha iyi tahmin etmelerine olanak tanıyacak. Güneş, mevcut 11 yıllık döngüde, dolayısıyla son dönemdeki alevlenmelerde zirve seviyesine yaklaşıyor.
Bu ayın başlarında meydana gelen güçlü güneş patlamaları ve milyarlarca tonluk plazma patlamaları, beklenmedik yerlerde auroralar üreten şiddetli güneş fırtınalarını serbest bıraktı. Geçen hafta güneş neredeyse 20 yılın en büyük güneş patlamasını yaydı ama Dünya'dan uzaklaştı.
Lecoanet, Güneş'in daha iyi anlaşılmasının “potansiyel olarak çok daha tehlikeli olan bir sonraki fırtınanın Dünya'ya çarptığı zamana hazırlıklı olmamızı” sağlayabileceğini söyledi.