Hızlı Yemek Yemenin Zararları

Ekşi

New member
Özellikle sevdiğimiz bir yemek söz konusu olduğunda hangimiz büyük bir iştahla yemeğimizi dakikalar içerisinde silip süpürmüyoruz ki?
Bazen de öğle molamız oldukça kısa olduğundan vakit kaybetmemek adına yemeğimizi oldukça kısa bir zaman dilimi içerisine sıkıştırıyor, apar topar yemek yemeği tercih ediyoruz.
Ancak çoğumuz, bu kötü alışkanlığımızın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden habersiz bir şekilde yaşıyoruz.
Hızlı yemek yemenin zararları başlıklı yazımızda bu son derece yanlış olan beslenme alışkanlığımızın yol açtığı sağlık sorunları ile ilgili olarak sizleri kısaca bilgilendirmek istiyoruz.
İşte, hızlı yemek yemenin zararlarına dair bilmeniz gerekenler:

  • Hızlı bir şekilde yemek yemek, kilo almanıza neden oluyor
Gün içerisinde az bir miktar yemek tüketmenize rağmen, kilo almaya devam etmenizin nedeni hızlı bir şekilde yemek yemeniz olabilir.
Hızlı yemek tüketiminin beyin ile mide arasındaki haberleşmeyi aksattığını ifade eden beslenme uzmanları, bu durumun kalori alımına yol açtığının da altını çiziyor.
Sonuç olarak kişinin obezite ve reflü gibi ciddi sağlık sorunlarına yakalanması da kaçınılmaz bir boyuta kavuşuyor.
  • Gastrit ve ülser gibi ciddi sağlık sorunlarını tetikliyor
Hızlı bir şekilde yemek tüketimi, besinlerin çiğnenmeden yutulmasına yol açtığından bu durum, yiyeceklerin mide ve bağırsak tarafından emilimini zorlaştırıyor.
Midenin besinleri hazmetmek için gösterdiği ekstra zahmet ise ülser, gastrit ve reflü gibi sağlık sorunlarına zemin hazırlıyor.

  • Hızlı yemek yerken yutulan hava, kalp hastalıkları ve nörolojik rahatsızlıklar gibi ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor
Arka arkaya yani sık sık yutulan lokmalar, mideyi büyüterek, obeziteye zemin hazırlamanın yanı sıra gaz sancılarına yol açarak, kabızlık, şişkinlik gibi rahatsızlıklara öncülük ediyor.
Hızlı yemek yemenin doğal bir sonucu olan kilo alımı; kalp, solunum, nörolojik problemler vb. hastalıklara da adeta davetiye çıkarıyor.

Hızlı bir şekilde sıcakken tüketilen yiyecekler ise mide ve yemek borusu kanseri gibi daha ciddi sağlık sorunları ile sonuçlanıyor.
Hızlı Yemek Yeme Alışkanlığınızı Nasıl Sonlandırabilirsiniz?
Tüm öğünlerinizi ortalama 20 dakika içerisinde tüketmeye özen gösterdiğiniz takdirde hızlı yemek yeme alışkanlığınıza da bir son verebilirsiniz.
Hızlı yemek yeme alışkanlığınızdan bir an önce kurtulmak adına aşağıdaki önerilerimizi de mutlaka dikkate almanızı öneriyoruz:
  • Her bir lokma sonrasında kaşık ve çatalınızı sofraya koyun.
  • Lokmalarınız için minimum bir çiğneme süresi belirleyin. Örneğin her bir lokmanızı en 10 sefer çiğnediğiniz takdirde daha yavaş bir şekilde yemek tüketmeyi öğrenebilirsiniz.
  • Yemek yerken sofradaki diğer insanlarla konuşun. Böylelikle yemek yeme sürenizi ciddi anlamda uzatabilirsiniz.