- Pembe gürültü, kahverengi gürültü ve diğer renk çeşitleri, rahatlama için beyaz gürültüye alternatif olarak popülerlik kazanıyor.
- Düşük perdeyle karakterize edilen ve yağmur veya okyanus dalgaları gibi doğal seslere benzeyen pembe gürültü özellikle belirgindir.
- Renk seslerinin ardındaki bilim ortaya çıkarken, çalışmalar DEHB ve kulak çınlaması gibi durumlar için potansiyel faydalar öne sürüyor.
Pembe gürültü, kahverengi gürültü, yeşil gürültü (rahatlatıcı seslerden oluşan bir gökkuşağı) ve bunların uyku, konsantrasyon ve rahatlama tepkisi üzerindeki teorik etkileri konusunda giderek artan bir söylenti var.
Bilim yenidir ve arkasında yalnızca birkaç küçük çalışma vardır, ancak bu, binlerce insanın YouTube'da ve ücretli aboneliklerle renk sesleri paleti sağlayan meditasyon uygulamalarında saatlerce bu sesleri dinlemesine engel olmamıştır.
BELLEĞİ GELİŞTİRMEK MULTİVİTAMİN PATLAMAK KADAR KOLAY OLABİLİR, ÇALIŞMALAR BULUNDU: 'VASKÜLER DEMANSI ÖNLÜYOR'
PEMBE GÜRÜLTÜ NEDİR?
Pembe gürültüyü anlamak için renk gürültülerinin en tanıdık olanı olan beyazla başlayın.
Beyaz gürültü, radyo veya TV'deki statik gürültüye benzer. Ses mühendisleri bunu, insan kulağının işitebildiği tüm frekanslarda eşit ses seviyesine sahip olmak olarak tanımlıyor. Adını tüm görünür renk dalga boylarını içeren beyaz ışıktan alır.
Ancak beyaz gürültünün yüksek frekansları kulağa sert gelebilir. Pembe gürültü, yüksek frekanslardaki ses seviyesini azaltır, böylece perdesi daha düşük olur ve daha çok yağmurun veya okyanusun doğal sesine benzer.
Dr. Roneil Malkani, 16 Mayıs 2024'te Chicago'daki Northwestern Medicine'deki Sirkadiyen ve Uyku Tıbbı Merkezi'nde derin uyku sırasında yavaş beyin dalgalarını geliştirmek için kullanılan pembe gürültünün bir örneğini gösteriyor. (AP Fotoğrafı/Laura Bargfeld)
Kahverengi gürültünün perdesi daha da düşük geliyor, bu da ona hoş, rahatlatıcı bir gürleme sağlıyor.
Beyaz gibi pembe ve kahverenginin de ses uzmanları için standart tanımları vardır. Diğer renk sesleri, çok esnek tanımlara sahip daha yeni yaratımlardır.
RENK SESLERİNİN ARKASINDAKİ BİLİM NEDİR?
Sınırlı DEHB araştırmaları üzerine yakın zamanda yapılan bir incelemeye göre, beyaz gürültü ve pembe gürültü, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu olan kişiler için küçük faydalar sağlayabilir. Portland'daki Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nden DEHB araştırmacısı ve ortak yazar Joel Nigg, teorik olarak beyni uyandırdığını söyledi.
Nigg, “Gürültü, bilgi sağlamadan beyne uyarı sağlıyor ve bu nedenle dikkati dağıtmıyor” dedi.
Beyaz gürültü, kulak çınlaması adı verilen kulak çınlamasını veya vızıltıyı tedavi etmek için kullanılmıştır.
Northwestern Üniversitesi'ndeki bilim insanları, kısa pembe gürültü darbelerinin, derin uykudaki yavaş beyin dalgalarını nasıl artırabildiğini araştırıyor. Küçük çalışmalarda, bu pembe gürültü darbelerinin hafızayı ve gevşeme tepkisini iyileştirmede umut verici olduğu görülmüştür.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde nöroloji yardımcı doçenti olan Dr. Roneil Malkani, pembe gürültünün “yavaş dalga uykusunda gördüğümüz beyin dalgası frekanslarının dağılımına çok benzeyen bir frekans profiline sahip olduğunu” söyledi.
Northwestern'in araştırması sonuç verirse, kişiselleştirilmiş pembe gürültü darbeleri yoluyla uykuyu veya hafızayı iyileştirecek tıbbi bir cihazın geliştirilmesine yol açabilir. Ancak Malkani, birçok bilimsel sorunun yanıtsız kaldığını söyledi. “Hala yapmamız gereken çok iş var.”
RENK SESLERİNİ DENEMENİN ZARARLARI VAR MI?
Renkli sesler sakinleştirici geliyorsa ve dikkatinizi dağıtan şeyleri bastırmanıza yardımcı oluyorsa, bunları kullanmak mantıklıdır. Nigg, işitme kaybını önlemek ve “kulakların dinlenmesi için bol bol mola” vermek için onları sessiz bir seviyede tutun, dedi.