Interstellar Voyager 1, NASA ile iletişimde yaşanan duraklamanın ardından operasyonlara devam ediyor

Jandarma

New member
NASA, Ekim ayı sonlarında Voyager 1 ile iletişimde yaşanan duraklamanın ardından uzay aracının sesini yeniden kazandığını ve normal operasyonlara devam ettiğini doğruladı.

Voyager, Ekim ayında çok daha zayıf olan S-band vericisini açmadan önce, X-bandı olarak bilinen birincil radyo vericisini beklenmedik bir şekilde kapattı.

Yıldızlararası uzay aracı şu anda Dünya'dan yaklaşık 25,4 milyar mil uzakta bulunuyor ve S-bandı 40 yılı aşkın süredir kullanılmıyordu.

NASA ile Voyager 1 arasındaki iletişim zaman zaman kesintiye uğradı ve alt banda geçiş, Voyager görev ekibinin bilimsel verileri ve uzay aracının durumu hakkındaki bilgileri indirmesini engelledi.

NASA, ONLARCA YILDIR KULLANILMAYAN TEKNOLOJİYİ KULLANARAK YILDIZLARARASI VOYAGER 1 UZAY ARACI İLE YENİDEN BAĞLANTI AÇIYOR



Bu sanatçının konseptinde NASA'nın Voyager 1 uzay aracı, 2012'de girdiği yıldızlararası uzayda veya yıldızlar arasındaki boşlukta yolculuk ederken tasvir ediliyor. (NASA/JPL-Caltech)


Bu ayın başlarında ekip, X-bant vericisini yeniden etkinleştirebildi ve Voyager 1'deki dört işletim bilimi cihazından veri toplamaya devam edebildi.

Artık veriler toplanabildiğine ve iletişim yeniden başlatıldığına göre mühendisler, Voyager 1'i sorun ortaya çıkmadan önceki durumuna geri döndürmek için kalan birkaç görevi tamamlıyor. Görevlerden biri, Voyager 1'in üç yerleşik bilgisayarını senkronize eden sistemi sıfırlamaktır.

Mühendisler Voyager 1'deki bir ısıtıcıyı etkinleştirdiğinde S-bandı uzay aracının arıza koruma sistemi tarafından etkinleştirildi. Arıza koruma sistemi, sondanın yeterli güce sahip olmadığını belirledi ve uzay aracının uçmasını sağlamak için gerekli olmayan sistemleri otomatik olarak kapattı. Kritik sistemlere güç sağlamaya devam edin.

VOYAGER 1 YILDIZLARARASI UZAYDA 'HUM'U TESPİT EDİYOR: RAPOR


Güneş sistemimizi keşfeden NASA'nın Voyager 1 uzay aracının bir çizimi


Bu çizimde gösterilen NASA'nın Voyager 1 uzay aracı, ikizi Voyager 2 ile birlikte 1977'den beri güneş sistemimizi araştırıyor. (NASA/JPL-Caltech)


Ancak bu süreçte, NASA, sondaların bilim aletleri dışındaki tüm gerekli olmayan sistemleri kapattığını, X bandını kapattığını ve daha az güç kullanan S bandını etkinleştirdiğini söyledi.

Voyager 1, 1981'den beri Dünya ile iletişim kurmak için S-bandını kullanmamıştı.

NASA, Satürn'ün Yörüngesinde Dönen 'RAVIOLI' AYININ DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ FOTOĞRAFLARINI YAYINLADI


NASA tarafından sağlanan bu çizimde Voyager 1, mavi-siyah uzayda uzak bir yıldıza doğru süzülüyor.


NASA tarafından sağlanan bu illüstrasyon, Dünya'dan en uzak uzay aracı olan Voyager 1'i tasvir ediyor. Güney Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı, bu hafta Voyager 1'in dört bilimsel aracının teknik bir sorundan sonra tekrar faaliyete geçtiğini duyurdu. (AP aracılığıyla NASA, Dosya)


Voyager 1'in yolculuğu, 1977'de, uzay aracı ve ikizi Voyager 2'nin güneş sistemindeki gaz devi gezegenleri gezmek üzere fırlatılmasıyla başladı.

Voyager 2, Jüpiter'in dev kırmızı noktasının ve Satürn'ün parıldayan halkalarının göz kamaştırıcı kartpostal görüntülerini ışınladıktan sonra Uranüs ve Neptün'e seksek attı. Bu arada Voyager 1, Plüton'u geçmek için Satürn'ü yerçekimsel bir sapan olarak kullandı.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Her uzay aracında 10 bilim aleti bulunuyor ve NASA'ya göre bunlardan dördü şu anda yıldızlararası uzaydaki parçacıkları, plazmayı ve manyetik alanları incelemek için kullanılıyor.



Greg Wehner, Haberler Digital'in son dakika haber muhabiridir.

Hikaye ipuçları ve fikirleri [email protected] adresine ve Twitter'da @GregWehner'a gönderilebilir.