James Webb Uzay Teleskobu uzayda ilk kez yeni karbon bileşiği tespit etti

Jandarma

New member
Bilim adamları, uzayda ilk kez yeni bir karbon bileşiği tespit etmek için James Webb Uzay Teleskobu’nu kullandılar.

Karbon bileşiği, metil katyon veya CH3+ olarak bilinir.

Daha karmaşık karbon bazlı moleküllerin oluşumuna yardımcı olduğu için önemlidir.

Karbon bileşikleri, bilinen tüm yaşamın temellerini oluşturur.

NASA, MARS’I MUHTEŞEM ULTRAVİOLE IŞIKTA YAKALADI



Bu Webb görüntüleri, Avcı Bulutsusu’nun Avcı Çubuğu olarak bilinen bir bölümünü göstermektedir. Soldaki en büyük görüntü, Webb’in Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) cihazına aittir. Sağ üstte, teleskop Webb’in Orta Kızılötesi Aracını (MIRI) kullanarak daha küçük bir alana odaklanıyor. MIRI bölgesinin tam merkezinde, d203-506 adlı protogezegensel diske sahip genç bir yıldız sistemi var. Sağ alt kısımdaki çekme, bu genç sistemin birleşik bir NIRCam ve MIRI görüntüsünü gösterir. (Kredi: ESA/Webb, NASA, CSA, M. Zamani (ESA/Webb) ve PDRs4All ERS Ekibi)


Bulgular Nature dergisinde yayınlandı.

Orion Bulutsusu’nda yaklaşık 1.350 ışıkyılı uzaklıkta bulunan d203-506 olarak bilinen genç bir yıldız sisteminde metil katyon tespit edildi.

Teleskopun karbon bileşiğinden önemli emisyon çizgilerini algılaması, keşfi belirledi.

Fransa’daki Paris-Saclay Üniversitesi’nden bilim ekibinin bir üyesi olan Marie-Aline Martin-Drumel, “Bu tespit yalnızca Webb’in inanılmaz hassasiyetini doğrulamakla kalmıyor, aynı zamanda CH3+’nın yıldızlararası kimyada varsayılan merkezi önemini de doğruluyor” dedi. Bir deyim.


Orion Bar olarak bilinen Orion Bulutsusu'nun bir parçası


Webb’in Yakın Kızılötesi Kamerası tarafından çekilen bu görüntü, Avcı Bulutsusu’nun Avcı Çubuğu olarak bilinen bir bölümünü göstermektedir. Sol üst köşede yer alan Yamuk Kümesi’nden gelen enerjik ultraviyole ışığın yoğun moleküler bulutlarla etkileşime girdiği bir bölgedir. Yıldız radyasyonunun enerjisi Orion Bar’ı yavaş yavaş aşındırıyor ve bunun, burada yeni doğan yıldızların etrafında oluşan protogezegen disklerindeki moleküller ve kimya üzerinde derin bir etkisi var. (Kredi: ESA/Webb, NASA, CSA, M. Zamani (ESA/Webb) ve PDRs4All ERS Ekibi)


NASA’NIN JUNO UZAY ARACI GAZ DEVİ DÜNYASININ YAKINDAN YAKIN UÇUŞU SIRASINDA JÜPİTER ÜZERİNDE YAŞANAN YILDIRIMIN FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

NASA, d203-506’daki yıldızın küçük bir kırmızı cüce olmasına rağmen, sistemin yakınlardaki yıldızlardan gelen güçlü ultraviyole ışıktan etkilendiğini söylüyor.

UV radyasyonunun tipik olarak karmaşık organik molekülleri yok etmesi beklenirken, ekip ultraviyole ışıktan gelen radyasyonun karbon bileşiğinin oluşması için gerekli enerji kaynağını sağlayabileceğini tahmin etti.


Avcı Bulutsusu'nun bir bölgesi


Webb’in Orta Kızılötesi Aracından alınan bu görüntü, Orion Bulutsusu’nun küçük bir bölgesini gösteriyor. Bu görüntünün merkezinde, d203-506 adlı bir atagezegen diskine sahip genç bir yıldız sistemi yer almaktadır. Uluslararası bir gökbilimciler ekibi, d203-506’da ilk kez metil katyon olarak bilinen yeni bir karbon molekülü saptadı. (Kredi: ESA/Webb, NASA, CSA, M. Zamani (ESA/Webb) ve PDRs4All ERS Ekibi)


Oluştuktan sonra, daha karmaşık karbon molekülleri oluşturmak için ek kimyasal reaksiyonları teşvik eder.

Bilim adamları, gezegen oluşturan disklerin çoğunun yoğun bir UV radyasyonu döneminden geçtiğine inanıyor, çünkü yıldızlar genellikle UV üreten yıldızları içeren gruplar halinde oluşma eğilimindedir.

HABERLER SUNULDU

Yıldız sisteminde görülen moleküller, tipik protogezegen disklerinden farklıdır – hiçbir su belirtisi dahil değildir.

Toulouse’daki Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden Olivier Berné, “Bu, ultraviyole radyasyonun bir protogezegen diskinin kimyasını tamamen değiştirebileceğini açıkça gösteriyor. Aslında yaşamın kökenlerinin erken kimyasal aşamalarında kritik bir rol oynayabilir.” çalışmanın yazarı, dedi.



Julia Musto, Haberler ve Fox Business Digital için bir muhabirdir.