NASA, aktif Venüs volkanını ilk kez görüyor

Jandarma

New member
NASA bilim adamları, Venüs’te ilk kez aktif volkanizmanın doğrudan jeolojik kanıtlarını gördüler.

Son volkanik aktivite, NASA’nın Magellan misyonu tarafından 30 yıldan daha uzun bir süre önce çekilen Dünya’nın ikizinin radar görüntülerini inceledikten sonra keşfedildi.

Görüntüler, bir yıldan kısa bir süre içinde şekil değiştiren ve boyutu artan bir volkanik baca ortaya çıkardı.

Arşiv verilerinin araştırılmasına öncülük eden Alaska Üniversitesi Fairbanks araştırma profesörü Robert Herrick yaptığı açıklamada, “NASA’nın VERITAS misyonunu seçmesi, Magellan verilerinde son volkanik aktiviteyi aramam için bana ilham verdi.” Dedi. “Gerçekten başarılı olmayı beklemiyordum, ancak yaklaşık 200 saat boyunca farklı Magellan yörüngelerinin görüntülerini manuel olarak karşılaştırdıktan sonra, aynı bölgenin sekiz ay arayla çekilmiş iki görüntüsünün bir patlamanın neden olduğu belirgin jeolojik değişiklikleri sergilediğini gördüm.”

NASA, ARTEMIS III AY GÖREVİ İÇİN ŞIK YENİ UZAY GİYSİLERİNİ TANITTI



Venüs’ün yüzeyinin bu küresel görüntüsü, Güneş Sistemi Görselleştirme projesi ve Jet Tahrik Laboratuvarı Çoklu Görev Görüntü İşleme Laboratuvarı’ndaki Magellan bilim ekibi tarafından üretildi ve 29 Ekim 1991’de JPL basın konferansında yayınlanan bir videodan tek bir kare. . (NASA/JPL)


VERITAS (Venüs Emisivitesi, Radyo bilimi, InSAR, Topografi ve Spektroskopi) görevi, Venüs’ü yüzeyden çekirdeğe incelemek için bir yörünge aracı göndererek on yıl içinde başlayacak.

Bulunan jeolojik değişiklikler, Ozza Mons ve Maat Mons volkanlarına ev sahipliği yapan, gezegenin ekvatoruna yakın bir dağlık bölge olan Alta Regio’da meydana geldi.

Bölgenin uzun süredir volkanik olarak aktif olduğuna inanılırken, son aktiviteye dair doğrudan bir kanıt yoktu.


Maat Mons, Venüs yüzeyinin bu bilgisayarda oluşturulmuş üç boyutlu perspektifinde görüntülenir.  Lav akıntıları, ön planda gösterilen çatlaklı düzlükler boyunca Maat Mons'un tabanına kadar yüzlerce kilometre uzanıyor.


Maat Mons, Venüs yüzeyinin bu bilgisayarda oluşturulmuş üç boyutlu perspektifinde görüntülenir. Lav akıntıları, ön planda gösterilen çatlaklı düzlükler boyunca Maat Mons’un tabanına kadar yüzlerce kilometre uzanıyor. (NASA/JPL)


NASA, VENÜS’ÜN DIŞ KABUĞUNUN GEZEGENİN YÜZEYİNİ YENİDEN YERLEŞTİRDİĞİNİ SÖYLEDİ

Arama ve sonuçları Science dergisinde bir çalışmada yayınlandı.

Herrick, Magellan radar görüntülerine bakarken, Maat Mons ile ilişkili, Şubat ve Ekim 1991 arasında önemli ölçüde değişen bir volkanik baca tespit etti.


Magellan sondası, Venüs'ün radar haritasını çıkarmak üzere Atlantis mekiğinin kargo bölümünden çıkıyor.


Magellan sondası, Venüs’ün radar haritasını çıkarmak üzere Atlantis mekiğinin kargo bölümünden çıkıyor. (©Getty Images aracılığıyla Corbis/Corbis)


Şubat görüntüsünde, havalandırma neredeyse dairesel görünüyordu ve dış yamaçlarından aşağı süzülen lav belirtileri gösteriyordu. Sekiz ay sonra, aynı delik şekilsiz hale geldi ve ağzına kadar bir lav gölüyle doldu. VERITAS’ın proje bilimcisi olan Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan Scott Hensley ile ekip oluşturduktan sonra araştırmacılar bilgisayar modelleri oluşturdular ve değişiklikten yalnızca bir patlamanın sorumlu olabileceği sonucuna vardılar.

HABERLER SUNULDU

Hensley, “Simülasyonlardan sadece birkaçı görüntülerle eşleşti ve en olası senaryo, Magellan’ın görevi sırasında Venüs’ün yüzeyinde volkanik aktivitenin meydana geldiğidir” dedi. “Bu, tüm gezegen için yalnızca bir veri noktası olsa da, modern jeolojik aktivite olduğunu doğruluyor.”



Julia Musto, Haberler ve Fox Business Digital için bir muhabirdir.