NASA'nın asteroit Dimorphos ile çarpışması hem yörüngesini hem de şeklini değiştirdi

Jandarma

New member
NASA, 2022'de DART uzay aracını asteroit Dimorphos'a çarpmak üzere gönderdiğinde, ABD uzay ajansı, Dünya'yı korumak için gerekirse bir gök cisminin yörüngesini değiştirmenin mümkün olduğunu gösterdi. Bu çarpışmanın asteroitin sadece yolunu değil şeklini de değiştirdiği ortaya çıktı.

Bilim insanları Salı günü yaptığı açıklamada, DART karşılaşmasından önce bel kısmı biraz dolgun bir top gibi görünen asteroitin artık daha çok karpuza veya teknik olarak üç eksenli bir elipsoide benzediğini söyledi.

Kıdemli uzmanlardan Steve Chesley şöyle konuştu: “Genel anlayış, Dimorphos'un tozdan çakıla ve iri kayalara kadar gevşek bir şekilde toplanmış bir moloz yığını olduğu yönündedir. Bu nedenle, küresel gücü oldukça düşüktür ve katı bir monolitik gövdeye göre çok daha kolay deformasyona izin verir.” Kaliforniya'daki NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda (JPL) araştırma bilimcisi ve Planetary Science Journal'da yayınlanan çalışmanın ortak yazarı.

NASA MERKEZİ 2023 YILININ EN İYİ FOTOĞRAFLARINI YAYINLIYOR: MUHTEŞEM RESİMLERİ GÖRÜN

JPL navigasyon mühendisi ve çalışmanın baş yazarı Shantanu Naidu, “Molon yığını bileşimi nedeniyle şekil değişikliği çok dramatikti” dedi. “Dimorphos'un çarpma öncesi ve sonrası yörüngesini ölçerek, DART çarpması nedeniyle Dimorphos'un şeklindeki değişikliği çıkarabildik.”

Dimorphos, Dünya'ya yakın bir asteroit olarak tanımlanan Didymos'un bir aycığıdır. DART (Çift Asteroit Yönlendirme Testi) görevi, aksi takdirde Dünya ile çarpışma rotasında olabilecek bir gök cismini itmek için kinetik kuvvet uygulamak üzere bir uzay aracının kullanıldığı, prensip kanıtı göreviydi. Dimorphos ve Didymos Dünya için gerçek bir tehdit oluşturmuyor.

Uzay aracı 26 Eylül 2022'de saatte yaklaşık 14.000 mil hızla, Dünya'dan yaklaşık 6,8 milyon mil uzakta, yaklaşık 560 fit genişliğinde bir asteroit olan Dimorphos'a çarptı. Didymos'un çapı yaklaşık yarım mil kadardır.



Asteroid aycığı Dimorphos, DART'ın yerleşik DRACO görüntüleyicisi tarafından çekilen bu görüntüde, çarpışmadan 11 saniye önce DART uzay aracı tarafından görüldüğü haliyle resmedilmiştir. (NASA/Johns Hopkins APL/REUTERS aracılığıyla bildiri)


Bilim insanları, asteroitten uzaya kaya parçaları gönderen DART'ın çarpışmasının, Dimorphos'un Didymos çevresinde izlediği yörünge yolunu da değiştirdiğini, onu dairesel yerine eliptik hale getirdiğini ve yörünge periyodunu, yani tek bir yörüngeyi tamamlamak için gereken süreyi değiştirdiğini söyledi. . Bulgulara göre Dimorphos'un bir yörüngeyi tamamlaması artık 11 saat 22 dakika 3 saniye sürüyor; bu, çarpma öncesine göre 33 dakika 15 saniye daha az.

Bilim insanları daha önce asteroitin yörüngesinin değiştiğini açıklamıştı ve yeni çalışma bu konuda şimdiye kadarki en kesin ölçümleri sunuyordu.

Chesley, asteroitin yörünge periyodunun çarpışmadan sonraki haftalarda yavaşça bozulmaya devam ettiğini söyledi.

Chesley, “Bunun, sistemdeki gevşek enkazın dışarı sızmaya devam etmesi ve açısal momentumu kendisiyle birlikte taşıması, dolayısıyla zorunlu olarak yörüngeyi daraltması nedeniyle olduğuna inanıyoruz” diye ekledi. Açısal momentum, dönen bir nesnenin kütlesinin kendi ekseni etrafında ne kadar dağıldığını ve ne kadar hızlı döndüğünü ifade eder.

Çalışma, Dimorphos'un Didymos'tan ortalama yörünge mesafesinin şu anda yaklaşık 3.780 feet olduğunu, yani çarpışma öncesine göre kabaca 120 feet daha az olduğunu buldu.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Araştırmacılar, Dimorphos'un şekli ve yörüngesine ilişkin vardıkları sonuçları, iki asteroitin yüzeylerinden yansıyan güneş ışığının zamanla nasıl değiştiğine ilişkin yer tabanlı teleskoplardan yapılan gözlemlere, asteroitlerden yansıyan radyo dalgalarından elde edilen verilere ve randevu sırasında DART'ın elde ettiği görüntülere dayandırdılar.

Yakın gelecekte iki asteroit hakkında daha fazla bilginin olması bekleniyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın Hera uzay aracının Ekim ayında fırlatılması ve durumu kontrol etmek için 2026 sonlarında onlara ulaşması bekleniyor.

Chesley, “Modellenen şeklimizi Hera görüntülerinden elde edilen şekille karşılaştırabileceğimiz zaman, ESA'nın Hera uzay aracının gelişini endişeyle bekliyoruz. Ayrıca onu en son 2023'te gözlemlediğimizden bu yana yörüngenin ne kadar değiştiğini de öğreneceğiz” dedi. .