New York'taki ev sahibinin arka bahçesinde tam mastodon çenesi bulundu: 'Olağanüstü keşif'

Jandarma

New member
New York'ta bir ev sahibi arka bahçesinde tam bir mastodon çenesi ortaya çıkardı. Yetkililer bunu “dikkate değer bir keşif” olarak nitelendiriyor.

Nesli tükenmekte olan memelinin file benzeyen çenesi ve birkaç kemik parçası, New York Eyalet Müzesi ve SUNY Orange'dan araştırmacılar tarafından Scotchtown'daki bir araziden çıkarıldı.

New York Eyalet Müzesi yaptığı açıklamada, “Meraklı bir ev sahibi tarafından keşfedilen fosiller, mastodonun yaşını, diyetini ve yaşam alanını belirlemek için karbon tarihlemesinden ve kapsamlı bilimsel analizlerden geçecek.” dedi. “Korunup incelendikten sonra çene ve ilgili bulgular 2025'te halka açık programda sergilenecek ve ziyaretçilere New York'un zengin Buz Devri tarihine bir bakış sunacak.”

Albany merkezli Müze, ev sahibinin çeneyi ilk kez “bitki yaprakları tarafından gizlenmiş iki alışılmadık dişi” fark ettiğinde fark ettiğini ve merakla biraz daha derine kazarak yüzeyin sadece birkaç santim altında iki diş daha ortaya çıkardığını söyledi.

ARKEOLOJİLER IOWA'DA 13.000 YILLIK MASTODON KAFATASI BULUNDU

New York Eyalet Müzesi ve SUNY Orange personeli, Scotchtown, NY'deki bir mülkte bulunan bir mastodon çenesini kazıyor (New York Eyalet Müzesi)

Müzenin aktardığına göre ev sahibi, “Dişleri bulup ellerimde incelediğimde, bunların özel bir şey olduğunu anladım ve uzmanları çağırmaya karar verdim.” dedi. “Mülkümüzün bilim camiası için bu kadar önemli bir bulguyu ortaya çıkarmasından heyecan duyuyorum.”

Keşif aynı zamanda müze tarafından New York'ta 11 yıldır türünün ilk örneği ve “tarih öncesi bir hazine” olarak tanımlanıyor.

ARİZONA'DA BULUNAN 480 YILLIK ATEŞLİ SİLAH, ARAŞTIRMACILARCA ABD'DE BULUNAN 'EN ESKİ' OLARAK AÇIKLANDI

Mastodon dişi

New York'un Orange County'sinde bulunan ve hâlâ çenenin içinde gömülü olan bir mastodon dişi. (New York Eyalet Müzesi)

“New York Eyalet Müzesi ve SUNY Orange tarafından yürütülen kazı çalışmaları, yetişkin bir bireye ait tam ve iyi korunmuş bir mastodon çenesini ortaya çıkardı” dedi. “Araştırmacılar çenenin yanı sıra bir parça ayak parmağı kemiği ve bir kaburga parçası da buldular, bu da mastodonun yaşamı ve çevresi hakkında değerli ek ipuçları sunuyor.”

Müze yetkilileri, New York'ta 150 mastodon fosili bulunduğunu ancak bunların üçte birinin çenenin keşfedildiği Orange County'den geldiğini söyledi.

Mastodon memeli illüstrasyon

Tarih Öncesi Dünyanın Hayvanları kitabından bir mastodonun basılı çizimi. (Getty Images aracılığıyla Florilegius/Universal Images Group)

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

SUNY Orange Davranış Bilimleri Bölümü Başkanı Cory Harris, yaptığı açıklamada, “Çene gösterinin yıldızı olsa da, ek ayak parmağı ve kaburga parçaları değerli bağlam ve ek araştırma potansiyeli sunuyor.” dedi. “Ayrıca korunmuş olabilecek daha fazla kemik için yakın bölgeyi daha fazla keşfetmeyi umuyoruz.”

Greg Norman, Haberler Digital'de muhabirdir.