Parlaklık patlamalarıyla devasa kuyruklu yıldız Güneş'e yaklaşıyor

Jandarma

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca hesabınızla belirli makalelere ve diğer premium içeriklere özel erişim – ücretsiz.

Geçerli bir e.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz. İçeriğe erişmek için e-postanızı kontrol edin ve verilen talimatları izleyin.

Sorun yaşıyorsanız? Buraya tıklayın.

Gökyüzü gözlemcileri, bir kuyruklu yıldızın Güneş'e yaklaşırken sanki bir çift şeytan boynuzu takılmış gibi göründüğünü, parlaklaşıp söndüğünü görmek için ömürlerinde bir veya belki iki kez bir fırsat yakalayabilirler.

NASA, Comet 12P/Pons-Brooks'un 71 yıllık yörüngesinde Güneş'e en yakın konuma doğru yarıştığını söyledi. Yörüngesi onu Neptün'ün yörüngesi kadar uzağa ve Venüs'ün yörüngesi kadar yakına götürüyor. Ancak yörünge eğik olduğu için uzay ajansı Dünya ile çarpışma ihtimalinin olmadığını söyledi.

Kuyruklu yıldızın çapı yaklaşık 30 kilometredir ve özellikle gaz patlamaları nedeniyle yüzlerce yıl boyunca birçok kez gözlemlenmiştir.

Space.com'un haberine göre 1761-1831 yılları arasında yaşayan Jean-Louis Pons, çoğunluğunu kendi tasarladığı teleskoplar ve mercekler yardımıyla 37 kuyruklu yıldız keşfetti. 12 Temmuz 1812'de Pons, “görünürde kuyruğu olmayan şekilsiz bir nesne” olarak tanımladığı şeyi gördü, ancak sonraki ay nesne hala loş olmasına rağmen çıplak gözle görülebilecek kadar parlaklaştı.

URANÜS VE NEPTÜN Yörüngesinde 3 Yeni Ay Keşfedildi



Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı çok özel üç rengin birleşimiyle görülüyor; kuyruklu yıldızın sürekli değişen iyon kuyruğunu açık mavi, dış saçını yeşil renkte gösteriyor ve saçının etrafındaki bazı kırmızı parlak gazları spiral şeklinde vurguluyor. (Görüntü Katkısı ve Telif Hakkı: Jan Erik Vallestad, nasa.gov aracılığıyla)


Daha sonra aynı yılın ağustos ayında kuyruklu yıldız gözlemlenen en parlak kuyruklu yıldız haline geldi ve kuyruğunun bölünmüş olduğu görüldü.

Space.com'un bildirdiğine göre, başka bir kuyruklu yıldız gözlemcisi olan William R. Brooks, 1844-1921 yılları arasında yaşadı. 2 Eylül 1883'te tesadüfen de olsa kuyruklu yıldızı gözlemledi.

Sonunda Pons ve Brooks'un 71 yıl arayla aynı kuyruklu yıldızı gözlemledikleri anlaşıldı ve bu kuyruklu yıldıza Pons-Brooks adı verildi.

UZAYIN GİZEMLERİNE MEYDAN OKUYAN, EVRENİN EN ESKİ KARA DELİKİNİ KEŞFEDİN


NASA Gökyüzü Tablosu Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı


12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı'nın Mart ayı boyunca değişen konumunu gösteren gökyüzü grafiği. Gökyüzü tamamen karanlık olur olmaz batı-kuzeybatıdaki kuyruklu yıldızı bulun. Ay ilerledikçe daha da düşüyor. (NASA)


NASA, kuyruklu yıldızın yüzeyinin altından gaz ve toz patlamalarının yayıldığını ve bu durumun nesnenin parlaklığına neden olduğunu söyledi.

Kuyruklu yıldız mart ve nisan ayları arasında yaklaşırken, gaz patlamaları kuyruklu yıldızın o kadar parlaklaşmasına neden olabilir ki, özellikle mart ayının sonuna doğru karanlık gökyüzü altında çıplak gözle görülebilecek hale gelebilir.

NASA'nın günlük astronomi resminde yayınlanan bir görüntüde, Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı'nın açık mavi bir kuyruğu, yeşil bir dış koması ve komayı çevreleyen kırmızı parlak bir gaz spirali var gibi görünüyor.

Gökbilimciler, spiralin, kuyruklu yıldızın yavaş dönen çekirdeği tarafından dışarı atılan gazdan kaynaklanabileceğini söyledi.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Uzay ajansı, kuyruklu yıldızı bir anlığına görebilmeyi ümit edenlerin, onu akşam alacakaranlığının sonunda gökyüzünün batı-kuzeybatı kesiminde alçakta, Balık burcu yakınında bulabileceklerini söyledi.

Bir başka olağandışı tesadüf, kuyruklu yıldızın 8 Nisan'daki tam güneş tutulması sırasında Güneş'ten yaklaşık 25 derece uzakta olmasına rağmen, Ay'ın Güneş'i engellediği o gün gökyüzü gözlemcilerine ne kadar parlak görüneceği belli değil.