Veriler, tropik orman kaybının 2023'te azaldığını ancak küresel tehditlerin devam ettiğini gösteriyor

Jandarma

New member
  • Tropikal ormanlar, birincil orman kaybında 2023'e kıyasla yüzde 9'luk bir düşüşle iyileşme gösterdi.
  • Brezilya ve Kolombiya, koruma politikaları ve çevresel girişimler nedeniyle orman kaybında azalmalar gördü.
  • Kanada, büyük orman yangınları nedeniyle ağaç örtüsü kaybında benzeri görülmemiş bir artış yaşadı.
Küresel Orman İzleme izleme projesi tarafından perşembe günü yayınlanan bir analize göre tropik orman kaybı geçen yıl azaldı ancak diğer göstergeler dünyadaki ormanlık alanların muazzam bir baskı altında kaldığını gösteriyor.

Ormanların yok edilmesi küresel iklim değişikliğinin tetiklenmesine yardımcı oluyor. Ağaçlar, iklimi ısıtan karbondioksiti emip odunlarında karbon olarak depoladığından, odun çürüdüğünde veya yandığında sera gazı açığa çıkar.

Bu yıkım aynı zamanda birçok bitki ve hayvan türünün ormanları evi olarak adlandırması nedeniyle biyolojik çeşitliliği de tehlikeye atıyor.

BREZİLYA'NIN AMAZON YAĞMUR ORMANLARI, BİNLERCE KİŞİNİN GIDA VE SU KAYNAĞINI ETKİLEYEN ŞİDDETLİ KURAKLIKLA KARŞI KARŞIYADIR

İşte Global Forest Watch'un yıllık orman kaybı verilerinden önemli çıkarımlar.



14 Temmuz 2021'de Brezilya'nın Para kentindeki Amazon ormanında ormansızlaşmış bir alan görülüyor. Tropikal orman kaybı geçen yıl azaldı ancak Perşembe günü yayınlanan bir analize göre diğer göstergeler dünyadaki ormanlık alanların muazzam bir baskı altında kaldığını gösteriyor. (REUTERS/Bruno Kelly/ Dosya Fotoğrafı)

TROPİKAL ORMANLAR DAHA İYİ DURUMDA


Tropik bölgelerdeki birincil ormanların (insanların dokunmadığı ve bazen eski ormanlar olarak da bilinen) kaybı, 2022'ye kıyasla geçen yıl %9 azaldı.

Ancak Küresel Orman İzleme araştırmacıları, yıkımın inatla yüksek olmaya devam ettiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl dünyada yaklaşık 37.000 kilometrekarelik (14.000 mil kare) tropikal birincil orman kaybedildi; bu alan neredeyse İsviçre kadar büyük ve ABD'nin Maryland eyaletinden daha büyük bir alan.

Global Forest Watch, Washington merkezli kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu World Resources Institute'un uydu görüntülerini kullanan bir projesidir. Verilerin çoğu Maryland Üniversitesi araştırmacıları tarafından derleniyor.

Küresel Orman İzleme Direktörü Mikaela Weisse bir basın toplantısında Brezilya ve Kolombiya'da orman kaybının azalmasının başka yerlerdeki daha büyük kayıplarla büyük ölçüde dengelendiğini söyledi.

Weisse, “Dünya iki adım ileri, iki adım geri gitti” dedi.

Bilim adamları, tropik birincil ormanların, yemyeşil bitki örtüsünün en yoğun karbonla dolu olması nedeniyle en değerli ormanlar arasında olduğunu düşünüyor. Bu ormanlar aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin hazineleridir. Örneğin Amazon yağmur ormanları, Dünya'nın bilinen türlerinin en az %10'una ev sahipliği yapıyor.

Weisse, geçen yılki tropik birincil orman kaybının, fosil yakıtların yıllık olarak yakılmasından kaynaklanan ABD emisyonlarının yarısına eşdeğer sera gazı emisyonlarına neden olduğunu söyledi.

Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Bolivya, en fazla orman kaybına uğrayan tropik ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yer aldı. Weisse, Başkan Luiz Inacio Lula da Silva'nın özellikle Amazon'la ilgili agresif koruma politikaları izlemesi nedeniyle Brezilya'daki yıkımın %36 oranında azalmasına rağmen bu durumun gerçekleştiğini söyledi.

Komşu Kolombiya'da orman kaybında %49'luk bir düşüş yaşandı. Weisse, Başkan Gustavo Petro'nun orman alanlarına hakim silahlı gruplarla çevre korumayı barış sürecinin önemli bir parçası haline getirdiğini belirtti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki orman tahribatı nispeten sabit kaldı ancak 1.930 mil kare civarında yüksekti.

Üçüncü sırada ise Bolivya, üst üste üçüncü yılda rekor seviyede birincil orman kaybı yaşadı ve tahribat %27 arttı. Kayıpların çoğu tarımsal üretim ve yangınlardan kaynaklandı.

ORMANSIZLIK ARTTI


Rapora göre dünya çapında ormansızlaşma 2023'te %3,2 arttı.

Orman kaybı, orman yangınları, zararlı böcekler ve yeniden büyüyebilecek ormanlık alanlardaki fırtınalar gibi doğal tahribatları da içermektedir. Ormansızlaşma, insanların ormanlık alanları kalıcı olarak tarım gibi diğer kullanımlara dönüştürmesi anlamına gelir ve ölçülmesi daha zordur.

Dünya Kaynakları Enstitüsü ormanlar direktörü Rod Taylor, 2021'de 140'tan fazla ülkenin on yılın sonuna kadar ormansızlaştırmayı sona erdirmeyi taahhüt ettiğini, bunun her yıl orman tahribatında büyük düşüşler gerektiren bir hedef olduğunu söyledi.

Taylor, “Küresel ormansızlaşmanın azaltılması söz konusu olduğunda yoldan çok uzaktayız ve yanlış yöne doğru gidiyoruz” dedi.

Ormansızlaşmada Brezilya, Endonezya ve Bolivya başı çekerken, onları Demokratik Kongo Cumhuriyeti takip ediyor.

KANADA'DA ÇOK YANGINLAR ÇIKIYOR


Ağaç örtüsü kaybı, çoğunlukla Kanada'daki büyük orman yangınları nedeniyle 2022'de dünya çapındaki tüm ormanlarda %24 arttı.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Kanada'nın 80.000 kilometrekareden (30.900 mil kare) fazla orman kaybı, dünyanın geri kalanındaki orman kaybındaki düşüşü telafi ederek, herhangi bir yılda kaydedilenlerden üç kat daha fazla oldu.

Maryland Üniversitesi araştırmacısı Matt Hansen, “Bu, kayıtlara geçen en büyük anormalliklerden biri” dedi.

Tropik bölgelerdeki ormansızlaşma, iklim değişikliğinin insan kaynaklı bir etkeni olsa da, Kanada'daki yangınlar daha çok küresel ısınmanın bir belirtisi; bu da daha büyük yangınları körükleyen daha sıcak, daha kuru koşullara yol açıyor.

Hansen, “Bu büyük bir olay ve iklimin etkilerinin tetiklenmesi açısından uyarıcı bir hikaye” dedi.