Webb Telescope, süpernova kalıntısının çarpıcı görüntüsünde yeni ayrıntıları ortaya çıkarıyor

Jandarma

New member
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan yeni bir görüntü, büyük bir patlayan yıldız tarafından yaratılan bir süpernova kalıntısını gösteriyor.

Orta kızılötesi görüntü, 340 yıl önceki bir olay tarafından yaratılan süpernova kalıntısı Cassiopeia A’yı Dünya’nın bakış açısından gösteriyor.

Cassiopeia takımyıldızında 11.000 ışıkyılı uzaklıkta yer alan Cassiopeia A, galaksimizdeki patlayan büyük kütleli bir yıldızdan bilinen en genç kalıntıdır. Yaklaşık 10 ışıkyılı genişliğindedir.

Cassiopeia A, geniş çapta incelenen prototipik bir süpernova kalıntısı olsa da, Webb’in kızılötesi yeteneği, araştırmacıların yeni ayrıntılar görmesine olanak tanır.

JAMES WEBB UZAY TELESKOPU URANÜS’ÜN ŞİMDİYE KADARKİ EN AYRINTILI GÖRÜNTÜSÜNÜ YAKALADI



Cassiopeia A (Cas A olarak da bilinir), Cassiopeia takımyıldızında Dünya’dan yaklaşık 11.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir süpernova kalıntısıdır. Yaklaşık 10 ışıkyılı genişliğindedir. Bu yeni görüntü, Cas A’yı yeni bir ışıkta ortaya çıkarmak için Webb’in Orta Kızılötesi Enstrümanından (MIRI) gelen verileri kullanır. (Kredi: NASA, ESA, CSA, DD Milisavljevic (Purdue), T. Temim (Princeton), I. De Looze (Ghent Üniversitesi). Görüntü İşleme: J. DePasquale (STScI).)


Kızılötesi ışığın görünür ışık dalga boylarına dönüştürüldüğü bu yeni görüntünün renkleri, bilimsel bilgiler içeriyor.

Sol üstte, balonun dış tarafında, sıcak toz emisyonlarından kaynaklanan turuncu ve kırmızı perdeler, patlayan yıldızdan fırlatılan malzemenin çevredeki yıldız-ötesi gaz ve tozla nerede çarpıştığının göstergesidir.

Parlak pembe, ağır elementlerin karışımı ve toz emisyonu nedeniyle parlayan yıldızın kendisinden gelen malzemeyi temsil eder.

Yeşil halkalar, merkezi boşluğun sağ tarafı boyunca uzanır.


GREENBELT, MD - 2 KASIM: Mühendisler ve teknisyenler, 2 Kasım 2016'da NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde James Webb Uzay Teleskobu'nu bir araya getiriyor.


GREENBELT, MD – 2 KASIM: Mühendisler ve teknisyenler, 2 Kasım 2016’da NASA’nın Greenbelt, Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde James Webb Uzay Teleskobu’nu bir araya getiriyor. ((Fotoğraf: Alex Wong/Getty Images))


NEIL DEGRASSE TYSON, JAMES WEBB UZAY TELESKOPUNUN EVRENE AÇILAN BİR PENCERE OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Bilim adamları hala tüm emisyon kaynaklarını belirlemeye çalışıyorlar.

Yıldız malzemesi ayrıca, boşluğun iç kısmına yakın olan daha sönük tutamlar olarak gösterilir.


NASA'nın Chandra X-ray Gözlemevi'nden alınan bir görüntü, patlamanın kalıntılarındaki farklı elementlerin yerini gösteriyor: silikon (kırmızı), kükürt (sarı), kalsiyum (yeşil) ve demir (mor).  Bu elementlerin her biri, dar enerji aralıklarında X-ışınları üreterek konumlarının haritalarının oluşturulmasına olanak tanır.  Patlamadan gelen patlama dalgası mavi dış halka olarak görülüyor.


NASA’nın Chandra X-ray Gözlemevi’nden alınan bir görüntü, patlamanın kalıntılarındaki farklı elementlerin yerini gösteriyor: silikon (kırmızı), kükürt (sarı), kalsiyum (yeşil) ve demir (mor). Bu elementlerin her biri, dar enerji aralıklarında X-ışınları üreterek konumlarının haritalarının oluşturulmasına olanak tanır. Patlamadan gelen patlama dalgası mavi dış halka olarak görülüyor. (İmaj kredisi: NASA/CXC/SAO)


Gökbilimciler bu süpernova kalıntısını Webb ile inceleyerek, onun toz içeriğini ve dolayısıyla gezegenlerin ve bizim yapı taşlarımızın nerede yaratıldığını daha iyi anlamayı umuyorlar.

Erken evrendeki çok genç galaksiler bile tozdan yapılmıştır.

HABERLER SUNULDU

Purdue Üniversitesi’nden bu gözlemleri kaydeden Webb programının baş araştırmacısı Danny Milisavljeviç yaptığı açıklamada, “Yıldızların patlama sürecini anlayarak, kendi başlangıç hikayemizi okuyoruz” dedi. “Kariyerimin geri kalanını bu veri setinde ne olduğunu anlamaya çalışarak geçireceğim.”



Julia Musto, Haberler ve Fox Business Digital için bir muhabirdir.