Webb teleskopu milyarlarca ışıkyılı uzaklıktaki çarpık uzayı, galaksileri yakalar

Jandarma

New member
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, uzay-zaman dokusunun bükülmesini yakaladı.

Gözlemevinin NIRCam cihazı tarafından yakalanan bir görüntüde, uzak galaksiler yerçekimsel mercekleme adı verilen bir etki nedeniyle büyütülür ve bükülür.

Kütleçekimsel merceklenme, ön plandaki gökada kümesi gibi bir gök cismi, etrafındaki zamanı ve uzayı bükecek kadar büyük bir yerçekimsel çekime sahip olduğunda meydana gelir.

SDSS J1226+2149 olarak bilinen mercek yapan gökada kümesi, Berenices Saçı takımyıldızında Dünya’dan yaklaşık 6,3 milyar ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır.

WEBB UZAY TELESKOPU UZAK GEZEGENDEKİ TOZ FIRTINASINI YAKALADI



Birçok küçük gökada siyah bir arka plan üzerine dağılmıştır: çoğunlukla beyaz, oval biçimli ve kırmızı, sarmal gökadalar. Sağ altta, merkezinde çok büyük ve parlak eliptik bir gökada bulunan bir gökada kümesi var. İnce, kırmızımsı, uzatılmış yaylar onu çevreler. Bir yay kalın ve çok daha parlaktır. Başka bir kırmızı gökada, küme çekirdeğinin hemen yanında, büyük ve çarpıktır. (ESA/Webb, NASA ve CSA, J. Rigby)


Webb ekibi Twitter’da “Işık düz bir çizgide ilerlemek yerine bu virajı takip ederek nesnenin arkasında olanı bozar ve aydınlatır” dedi.

Kozmik Denizatı olarak bilinen uzak bir gökada, parlaklığı yerçekimi merceği tarafından büyük ölçüde büyütülerek çekirdeğin yakınında uzun bir çarpık yay ile görülüyor.

Galaksiler, görüntü boyunca yayılmış parlak ışık lekeleri gibi görünür.

Gökbilimciler yerçekimi merceklemesini kullanarak, normalde çok uzakta olabilecek nesneleri inceleyerek insanlığın şimdiye kadar karşılaştığı en uzak gökadalardan bazılarını ortaya çıkarabilirler.


13 Nisan 2017'de, NASA tarafından sağlanan fotoğrafta teknisyenler, Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde bir vinç kullanarak James Webb Uzay Teleskobu'nun aynasını kaldırıyorlar.


13 Nisan 2017’de, NASA tarafından sağlanan fotoğrafta teknisyenler, Greenbelt, Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde bir vinç kullanarak James Webb Uzay Teleskobu’nun aynasını kaldırıyorlar. (AP aracılığıyla Laura Betz/NASA)


NEIL DEGRASSE TYSON, JAMES WEBB UZAY TELESKOPUNUN EVRENE AÇILAN BİR PENCERE OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Buradaki bu etki, bilim adamlarının Kozmik Denizatı’ndaki yıldız oluşumunu incelemesine olanak sağlamıştır.

Bunu yapmak için ekip, Avrupa Uzay Ajansı’nın bu yerçekimi merceği için “reçete” sağladığını söylediği Hubble Uzay Teleskobu’ndan önceki çalışmalara güvendi.


NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan bu gözlem, devasa gökada kümesi RX J2129'u gösteriyor.


NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan bu gözlem, devasa gökada kümesi RX J2129’u gösteriyor. (ESA/Webb, NASA ve CSA, P. Kelly )


Ajans, “Yıldızların ne kadar hızlı oluştuğunu ve yeni yıldızların ortaya çıkmasına neden olan bu galaksilerdeki ortamları karakterize etmenin yanı sıra, bu gözlemler Webb’in yeteneklerini gösterecek ve astronomik topluluğa zengin ayrıntılı veri kümeleri sağlayacaktır” dedi.

Bu, Webb’in böyle bir etkiyi ilk yakalayışı değil.

HABERLER SUNULDU

RX J2129 gökada kümesini gösteren önceki bir görüntü, aynı süpernova barındıran gökadanın üç farklı görüntüsünü gösteriyordu.

Teleskop ayrıca Pandora Kümesi olarak bilinen bir bölgede daha önce hiç görülmemiş ayrıntıları yakaladı; üç gökada kümesinin birleşik kütlesi yerçekimsel bir mercek oluşturdu ve bilim adamlarının erken evrende daha uzak gökadaları gözlemlemesine olanak sağladı.



Julia Musto, Haberler ve Fox Business Digital için bir muhabirdir.