Webb Uzay Teleskobu, yıldızların oluşumunda gizemli ‘soru işareti’ yakaladı

Jandarma

New member
Evrenle ilgili sorular çoğalırken, bir James Webb Uzay Teleskobu görüntüsü son zamanlarda başkalarını da gündeme getirdi.

Teleskobun bir çift oluşturan genç yıldızın yüksek çözünürlüklü Yakın Kızılötesi Kamera anlık görüntüsü de sağ alta doğru kozmik bir soru işareti gibi görünen şeyi yakaladı.

Yakın kızılötesi ışıkta yakalanan yıldızlar, Herbig-Haro 46/47 olarak bilinir ve bir gaz ve toz diski içinde gömülüdür.

Vela Takımyıldızı’nda Dünya’dan sadece 1.470 ışıkyılı uzaklıkta bulunan nesne sadece birkaç bin yaşında. NASA, milyonlarca yıl içinde yıldızların tamamen oluşacağını söylüyor.

WEBB UZAY TELESKOPU HALKA NEBULA’NIN MUHTEŞEM FOTOĞRAFLARINI YAKALADI



NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, yüksek çözünürlüklü yakın kızılötesi ışıkta, Herbig-Haro 46/47 olarak bilinen, sıkıca bağlı, aktif olarak oluşan bir çift yıldız yakaladı. Turuncu-beyaz bir leke olarak görünen kırmızı kırınım sivri uçlarının ortasında onları arayın. (NASA, ESA, CSA. Görüntü İşleme: Joseph DePasquale (STScI))


Teleskop üzerinde çalışan uzay ajansları, çekimin arka planında son derece uzak galaksilerin yer aldığını açıklıyor.

“Kırınım sivri uçları olan mavi nesneler yıldızlardır ve ne kadar yakınlarsa, o kadar büyük görünürler. Beyaz-pembe sarmal gökadalar bazen bu yıldızlardan daha büyük görünürler, ancak önemli ölçüde daha uzaktadırlar. Webb’in kızılötesi uzmanlığı olan en küçük kırmızı noktalar, Avrupa Uzay Ajansı, genellikle en eski, en uzak galaksiler” dedi.


Vela Takımyıldızındaki soru işareti


James Webb Uzay Teleskobu tarafından yakın kızılötesi ışıkta Herbig-Haro 46/47 olarak bilinen, aktif olarak oluşan yıldızların sıkıca bağlı bir çiftinin bu görüntüsünde bir “soru işareti” yakalanmıştır. (Görüntü: NASA, ESA, CSA. Görüntü İşleme: Joseph DePasquale (STScI))


WEBB UZAY TELESKOPU AKTİF OLARAK OLUŞAN YILDIZLARIN ŞAŞIRTICI DETAYLI KIZILÖTESİ GÖRÜNTÜSÜNÜ ALIR

Görüntüyü neyin noktaladığı tartışmaya açık olabilir – ancak bilim adamları Space.com’a bu ayın başlarında bunun muhtemelen bir galaksi veya galaksiler olduğunu söylediler.

Webb’in bilim operasyonlarını yöneten Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nün (STScI) temsilcileri, Space.com’a “Muhtemelen uzak bir gökada veya potansiyel olarak etkileşime giren gökadalar (etkileşimleri çarpık soru işareti şekline neden olmuş olabilir),” dedi.


Bir teknisyen James Webb Uzay Teleskobu'nun yanında duruyor


James Webb Uzay Teleskobu, 2 Kasım 2016’da NASA’nın Greenbelt, Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezinde montajı sırasında. (Alex Wong/Getty Images)


Enstitüye göre, nesnenin görüntüdeki kırmızımsı tonu, nesnenin oldukça uzakta olduğunu gösteriyor.

HABERLER SUNULDU

“Bu özel nesneyi ilk kez görüyor olabiliriz” diye ekledi. “Kesinlikle ne olduğunu anlamak için ek takip gerekir. Webb bize pek çok yeni, uzak galaksi gösteriyor – yani yapılacak çok fazla yeni bilim var!”

Illinois Eyalet Üniversitesi’nde fizik profesörü yardımcısı olan Matt Caplan da Space.com’a nesnenin birleşen iki galaksi olabileceğini söyledi – ancak birçok ek olasılık olduğuna dikkat çekti.



Julia Musto, Haberler ve Fox Business Digital için bir muhabirdir.