Yapay zekanın öncüleri, makine öğrenimine katkılarından dolayı Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı

Jandarma

New member
  • John Hopfield ve Geoffrey Hinton, yapay zeka alanındaki temel çalışmalarından dolayı Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.
  • Yapay zekanın vaftiz babası olarak bilinen Hinton, Kanada ve Britanya'nın çifte vatandaşıdır ve Hopfield, Princeton Üniversitesi'nde çalışan bir Amerikalıdır.
  • Nobel fizik komitesi üyesi Mark Pearce'e göre Hopfield ve Hinton, makine öğrenimi devriminin temelini attı.
Yapay zekanın iki öncüsü John Hopfield ve Geoffrey Hinton, çalışma ve yaşama şeklimizde devrim yaratan ama aynı zamanda insanlık için yeni tehditler yaratan makine öğreniminin yapı taşlarının yaratılmasına yardımcı oldukları için Salı günü Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.

Yapay zekanın vaftiz babası olarak bilinen Hinton, Toronto Üniversitesi'nde çalışan Kanada ve İngiltere vatandaşı, Hopfield ise Princeton'da çalışan bir Amerikalı.

Nobel fizik komitesi üyesi Mark Pearce, “Bu iki beyefendi gerçekten öncüydü” dedi. “Onlar… bugün makine öğrenimi ve yapay zekada gördüğümüz devrime yol açan fiziksel anlayışa dayalı temel çalışmayı yaptılar.”

NOBEL ÖDÜLÜ KUANTUM BİLİMİNDE ÇALIŞAN 3 FİZİKÇİYE VERİLDİ

Ellen Moons, araştırmacıların öncülük ettiği yapay sinir ağlarının (insan beynindeki nöronlardan ilham alan birbirine bağlı bilgisayar düğümleri) bilim ve tıp alanlarında kullanıldığını ve “aynı zamanda örneğin yüz tanıma ve dil çevirisinde günlük hayatımızın bir parçası haline geldiğini” söyledi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Nobel Komitesi üyesi.



Bu fotoğraf, 8 Ekim 2024'te 2024 Nobel Fizik Ödülü sahibi Princeton Üniversitesi'nden profesör John Hopfield (solda) ve Toronto Üniversitesi'nden profesör Geoffrey Hinton'u gösteriyor. (AP aracılığıyla Princeton Üniversitesi ve Noah Berger/AP Fotoğrafı)


1982'deki çalışmaları Hinton'un temellerini atan Hopfield, Salı günü Associated Press'e şunları söyledi: “Yarattığı etki beni hâlâ şaşırtıyor.”

Hinton, yapay zekanın uygarlık üzerinde “büyük bir etkiye” sahip olacağını, üretkenlik ve sağlık hizmetlerinde iyileşmeler sağlayacağını öngördü.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi muhabirleri ve yetkilileriyle yaptığı açık çağrıda, “Bu, Sanayi Devrimi ile kıyaslanabilir” dedi.

Hinton, “İnsanları fiziksel güç açısından aşmak yerine, entelektüel yetenek açısından aşacak. Bizden daha akıllı olanlara sahip olmanın nasıl bir şey olduğuna dair hiçbir deneyimimiz yok. Ve bu birçok açıdan harika olacak” dedi.

“Fakat aynı zamanda bazı olası kötü sonuçlar, özellikle de bu olayların kontrolden çıkması tehdidi konusunda da endişelenmemiz gerekiyor.”

Yapay zeka risklerine karşı uyarı


Nobel komitesi ayrıca olası diğer tarafla ilgili korkulardan da bahsetti.

Moons, “Muazzam faydalara sahip olmakla birlikte, hızlı gelişiminin geleceğimizle ilgili endişeleri de artırdığını” söyledi. Toplu olarak insanlar, bu yeni teknolojiyi insanlığın en büyük yararı için güvenli ve etik bir şekilde kullanma sorumluluğunu taşıyor.”

Hinton da bu endişeleri paylaşıyor. Yaratılmasına katkıda bulunduğu teknolojinin tehlikeleri hakkında daha özgürce konuşabilmek için Google'daki görevinden ayrıldı.


John Hopfield ve Geoffrey Hinton


Resimde görülen John Hopfield ve Geoffrey Hinton, bu yılın Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. Ödül, İsveç Bilimler Akademisi'nin merkezi ve daimi sekreteri Hans Ellergren tarafından 8 Ekim'de İsveç'in Stockholm kentinde düzenlenen bir basın toplantısında açıklandı. 2024. (AP aracılığıyla Christine Olsson/TT Haber Ajansı)


Hinton, “Bunun genel sonucunun, bizden daha akıllı sistemlerin sonunda kontrolü ele geçirmesi olabileceğinden endişeleniyorum” dedi.

Araştırmacıların teknolojinin güçlü bir şekilde kontrol edilmesi çağrısında bulunan ilk dilekçelerini imzalayan Hopfield, makine öğreniminin risklerini ve faydalarını, topluma yardım ve zarar verebilecek virüsler ve nükleer enerji üzerinde çalışmanın riskleri ve faydalarıyla karşılaştırdı.

Kazananlardan hiçbiri aramayı almak için evde değildi


Haberi aldıklarında kazananlardan hiçbiri evde değildi. İngiltere'nin Hampshire kentinde eşiyle birlikte bir kır evinde kalan Hopfield, kahvesini alıp grip aşısını olduktan sonra bilgisayarını açarak yoğun bir faaliyete geçtiğini söyledi.

“Hayatımda hiç bu kadar çok e-posta görmemiştim” dedi. Masasında bir şişe şampanya ve bir kase çorbanın kendisini beklediğini ekledi, ancak kasabada kutlamaya katılacak fizikçi arkadaşlarının olduğundan şüpheliydi.

Hinton bu onur karşısında şok olduğunu söyledi.

Nobel komitesi telefonla kendisine ulaştığında, “Şaşırdım. Bunun olacağı hakkında hiçbir fikrim yoktu” dedi. İnterneti olmayan ucuz bir otelde olduğunu söyledi.

3 KOSMOS'U ANLAMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALARLA NOBEL FİZİK ÖDÜLÜNÜ KAZANIN

Hinton'un çalışması yapay zekanın 'doğumu' olarak değerlendirildi


76 yaşındaki Hinton, 1980'lerde geri yayılım olarak bilinen bir tekniğin geliştirilmesine yardımcı oldu; bu teknik, makinelere, hatalar ortadan kalkana kadar ince ayar yaparak nasıl “öğreneceklerini” öğretmede etkili oldu. Bu, bir öğrencinin öğretmenden öğrenme şekline benzer; ilk çözüm notlandırılır ve kusurlar belirlenerek düzeltilmek üzere geri gönderilir. Bu süreç, yanıtın ağın gerçeklik versiyonuyla eşleşene kadar devam eder.

Toronto Üniversitesi'ndeki ekibi daha sonra 2012'de prestijli ImageNet bilgisayarlı görme yarışmasını kazanmak için sinir ağını kullanarak meslektaşlarını büyüledi. Bu galibiyet, taklitçilerin telaşına yol açtı ve “sonradan bakıldığında ve yapay zekanın gidişatında çok ama çok önemli bir an” oldu. tarih,” dedi Stanford Üniversitesi bilgisayar bilimcisi ve ImageNet yaratıcısı Fei-Fei Li.

“Birçok kişi modern yapay zekanın doğuşunu düşünüyor” dedi.


Geoffrey Hinton konuşuyor


Yapay zeka öncüsü Geoffrey Hinton, 19 Haziran 2024'te Toronto'daki Çarpışma Konferansında konuşuyor. (Chris Young/AP aracılığıyla Kanada Basını, Dosya)


Hinton ve diğer yapay zeka bilim insanları Yoshua Bengio ve Yann LeCun, 2019'da bilgisayar biliminin en büyük ödülü olan Turing Ödülü'nü kazandı.

Hinton, 2019'da AP'ye verdiği demeçte, “Uzun bir süre boyunca insanlar üçümüzün yaptığının saçmalık olduğunu düşündüler” dedi. “Çok yanlış yönlendirildiğimizi ve yaptığımız şeyin görünüşte zeki insanların boşa harcayacağı çok şaşırtıcı bir şey olduğunu düşünüyorlardı” vakitleri geçiyor.”

“Genç araştırmacılara mesajım şu; eğer herkes size yaptığınız şeyin aptalca olduğunu söylerse, sakın ertelemeyin.”

Hinton'un da makine öğrenimini günlük yaşamında kullandığını söyledi.

Hinton, Nobel duyurusunda “Ne zaman bir şeyin cevabını bilmek istesem gidip GPT-4'e soruyorum” dedi. “Ona tam olarak güvenmiyorum çünkü halüsinasyon görebiliyor ama neredeyse her konuda pek de iyi bir uzman değil. Ve bu çok faydalı.”

Hopfield'ın çalışması Hinton'un çalışmasının temelini oluşturdu.


Nobel komitesi, 91 yaşındaki Hopfield'ın verilerdeki görüntüleri ve diğer desen türlerini depolayabilen ve yeniden oluşturabilen bir ilişkisel hafıza yarattığını söyledi.

Hopfield, Franklin Enstitüsü'nün 2019'da kendisine fizik ödülü vermesinin ardından internette yayınlanan bir videoda, “Beni en çok büyüleyen şey hâlâ aklın makineden nasıl geldiği sorusudur” dedi.

Hinton, Hopfield'ın ağını Boltzmann makinesi olarak bilinen farklı bir yöntemi kullanan yeni bir ağın temeli olarak kullandı. Komite, bunun belirli bir veri türündeki karakteristik unsurları tanımayı öğrenebileceğini söyledi.


Nobel Ödülü


Nobel Ödülü madalyası, 6 Aralık 2021'de Londra'daki İsveç Büyükelçiliği Rezidansında düzenlenen tören öncesinde sergileniyor. (AP Fotoğrafı/Matt Dunham, Dosya)


Hinton'un mentorluk yaptığı ve Hopfield'ın düşüncesiyle “derin bir şekilde şekillendirilen” Bengio, AP'ye, kazananların her ikisinin de “açık olmayan bir şeyi gördüğünü: Modern yapay zekanın temeli olan fizik ile sinir ağlarındaki öğrenme arasındaki bağlantıları” gördüğünü söyledi.

Ödülü kazandıkları için “gerçekten çok mutlu” olduğunu söyledi. “Bu alan için harika. Bu tarihi tanımak için harika.”

Altı gün süren Nobel duyuruları Pazartesi günü, Amerikalı Victor Ambros ve Gary Ruvkun'un, bir gün kanser gibi hastalıklar için güçlü tedavilere yol açabilecek, hücrelerin içinde açma ve kapama düğmesi görevi gören küçük genetik materyal parçalarını keşfetmeleri nedeniyle tıp ödülünü kazanmasıyla başladı.

Ödül, ödülün yaratıcısı İsveçli mucit Alfred Nobel'in bıraktığı mirastan 1 milyon dolarlık nakit ödül içeriyor. Ödül sahipleri, Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta ödüllerini almaya davet ediliyor.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Nobel duyuruları Çarşamba günü kimya ödülü ve Perşembe günü edebiyat ödülü ile devam ediyor. Nobel Barış Ödülü Cuma günü, ekonomi ödülü ise 14 Ekim'de açıklanacak.