Anne anneanne nasıl yazılır ?

Sevgi

New member
Bir Forum Yazısının Başlangıcı: “Anneanne mi, Anne Anne mi?”

Geçen hafta eski aile albümlerini karıştırırken küçük bir not düştü elime. Sararmış bir kağıtta çocuk el yazısıyla şöyle yazıyordu: “anne anne beni çok severdi.” Altında ise kırmızı kalemle bir düzeltme: “anneanne olacak.”

İşte o an, basit gibi görünen bir yazım meselesinin aslında ne kadar derin bir hikâye taşıdığını fark ettim. Bu yazıyı da tam olarak bu yüzden paylaşıyorum: sadece bir kelimenin doğru yazımı değil, bir dilin nasıl yaşadığı, değiştiği ve aile içindeki anlamları nasıl dönüştürdüğü üzerine düşünmek için.

Sizce “anneanne” tek bir kelime midir, yoksa iki ayrı dünyanın birleşimi mi?

---

KÖY ODASINDA BAŞLAYAN HİKÂYE

Hikâye, Bursa’nın kırsalında küçük bir köy evinde başlıyor. Aile büyükleri her zamanki gibi soba etrafında toplanmış. Konu dönüp dolaşıp yine aynı yere geliyor: yazım.

Ailenin erkek karakteri olan Murat, mühendis gözüyle meseleye yaklaşan biri. Ona göre dil, net ve sistemli olmalı. Elindeki telefonla Türk Dil Kurumu verilerine bakıyor, hızlıca sonucu çıkarıyor:

“Bakın,” diyor, “TDK’ya göre bitişik yazılıyor. ‘Anneanne’. Çünkü artık tek bir kavram haline gelmiş.”

Onun yaklaşımı çözüm odaklı. Sorunu kapatmak, doğruyu belirlemek ve ilerlemek istiyor. Hatta konuyu fazla uzatmanın gereksiz olduğunu düşünüyor.

Ama aynı masada oturan Elif, yani ailenin kadın karakteri, farklı bir yerden bakıyor. Onun için mesele sadece doğru yazım değil. Kelimenin çağrıştırdığı duygular, anılar ve ilişkiler var.

“Evet doğru olabilir,” diyor sakin bir sesle, “ama benim için ‘anne anne’ dediğimde iki ayrı sıcaklık hissediyorum. Bir anne var, bir de onun annesi… İkisi birleşince kelime küçülmüyor, büyüyor.”

O anda odada kısa bir sessizlik oluyor. Aynı bilgi, iki farklı dünyada farklı anlamlar kazanıyor.

---

DİLİN TARİHSEL YOLCULUĞU

Bu tartışma aslında sadece bir aile sohbeti değil, Türkçenin tarihsel dönüşümünün küçük bir yansımasıydı.

Osmanlı döneminde “anne” ve “nine” gibi kavramlar daha çok ayrı kullanılırdı. Aile yapısı genişti, kuşaklar birlikte yaşardı ve her rolün ayrı bir adı vardı. Cumhuriyet sonrası dil reformuyla birlikte Türkçe sadeleşmeye başladıkça, birleşik kavramlar da artmaya başladı.

“Anneanne” kelimesi de bu süreçte zamanla birleşerek tek bir kimlik kazandı. Dilbilimciler buna “birleşik isimleşme” diyor. Yani iki ayrı kelimenin, kullanım sıklığı ve anlam bütünlüğü nedeniyle tek bir kavrama dönüşmesi.

Ancak burada ilginç olan şey şu: Dil birleşse de duygu her zaman birleşmiyor.

Elif’in hissi tam da bunu anlatıyordu. Kelime tekleşmişti ama anıların çokluğu hâlâ içindeydi.

---

STRATEJİ VE DUYGU ARASINDA DENGE

Murat ve Elif arasındaki fark aslında bir çatışma değil, iki farklı düşünme biçiminin yan yana gelişiydi.

Murat gibi düşünenler genellikle çözüm arar. Onlar için önemli olan doğru sonuca ulaşmak, sistem kurmak ve belirsizliği azaltmaktır. Dilin kuralları bu yüzden önemlidir; çünkü düzen sağlar.

Elif gibi düşünenler ise ilişkisel bağlara odaklanır. Bir kelimenin sadece ne anlama geldiğini değil, ne hissettirdiğini de önemserler. Dil onlar için bir iletişim aracı olmanın ötesinde, bir hafıza alanıdır.

İkisi de tek başına eksik değildir. Hatta bu iki yaklaşım birleştiğinde dil daha canlı hale gelir.

O gece sohbet uzadıkça Murat ilk kez farklı bir şey söylüyor:

“Belki de doğru yazım kadar, neden böyle hissettiğimiz de önemli.”

Elif gülümsüyor:

“Belki de dil, sadece doğruyu değil, bizi de anlatıyordur.”

---

BİR KELİMENİN İÇİNDEKİ KUŞAKLAR

“Anneanne” kelimesi aslında üç kuşağı aynı anda içinde taşıyor: anne, anneanne ve torun.

Bu kelimeyi yazarken aslında bir aile zincirini tek nefeste söylüyoruz. Ama kökenine indiğimizde, her halka ayrı bir hikâye.

Dilbilim açısından birleşik kelimeler genellikle kullanım kolaylığı için oluşur. İnsanlar sık kullandıkça kelimeler kısalır, birleşir, sadeleşir. Ama toplumsal açıdan bu süreç, bazen duygusal katmanları görünmez hale de getirebilir.

İşte bu yüzden bazı insanlar “anne anne” yazımını bilinçli olarak kullanır. Çünkü onlar için bu ayrım, duygusal bir hatırlatmadır.

---

FORUMDA AÇILAN SORU

Bu yazıyı burada paylaşırken aklımda tek bir soru var:

Dil bizi mi değiştiriyor, yoksa biz mi dili değiştiriyoruz?

Ve daha da önemlisi:

Bir kelimeyi doğru yazmak mı daha önemli, yoksa onu nasıl hissettiğimiz mi?

Siz “anneanne” yazarken sadece bir kelime mi görüyorsunuz, yoksa bir insanın hayatındaki en eski şefkatlerden birini mi?

Yorumlarınızı merak ediyorum.